Executivul discută, luni, un proiect de ordonanță de urgență privind desființarea Institutului Revoluției Române, condus de fostul președinte Ion Iliescu.
Solicitarea de desființare a institutului a fost făcută de secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase.
„Domnule prim-ministru, vă rog să fiți de acord cu introducerea pe ordinea suplimentară cu un proiect de ordonanță de urgență privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, condus de primul președinte, de Ion Iliescu”, a spus secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase.
Reacția premierului Ludovic Orban a fost scurtă: „Aprob”.
Institutul Revoluţiei a fost înființat în baza unei legi din 2004, ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică. Institutul are ca obiect de activitate oficial analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor – în plan politic, economic şi social – ale Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre.
În acest moment, Institutul este condus de Ion Iliescu, ca președinte, Gelu Voican Voiculescu, director general, și Emilian Cutean, secretar general.
Un uriaş scandal a fost declanşat în spaţiul public în urmă cu două săptămâni după ce a fost anunţat un concert pe care Institutul Revoluției, patronat de fostul președinte, avea de gând să-l organizeze în Piața George Enescu.
Mai multe organizații civice anunţau că protestează față de organizarea evenimentului și atrăgeau atenția că acesta reprezintă „o jignire adusă memoriei eroilor martiri ai Revoluției din 1989 și urmașilor acestora”.
Ulterior, concertul a fost anulat.
Tot în acest context, mai multe persoane l-au bătut până la sânge, l-au scuipat și l-au alungat pe Gelu Voican Voiculescu de la Troița dedicată eroilor căzuți la Revoluția din 1989.