Guvernul a lărgit aria de venituri ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, a lărgit competenţele acesteia şi a creat un Fond de dezvoltare al drumurilor. Promotorul modificărilor la ordonanţa CNADNR este ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova. Decizia a fost luată în sedinţa de guvern de marţi, 7 ianuarie.
Amenzile pentru rovignetă, 100% la CNADNR
Conform propunerilor ministrului Şova, pentru realizarea proiectelor prioritare de interes naţional şi regional, cu acordul autorităţilor administraţiei publice locale, se preiau în administrare de către CNADNR sectoare de drum de interes naţional, judeţean sau local situate în intravilanul sau extravilanul unor localităţi, în vederea realizării lucrarilor respective. După finalizarea lucrărilor, sectoarele de drum se retransmit în administrarea autorităţilor locale de care au aparţinut.
La veniturile clasice ale CNADNR (alocaţii bugetare, credite interne sau externe, fonduri nerambrursabile etc.) se adaugă un procent de 5% din încasările aferente tarifului de utilizare a drumurilor publice. Conform unei estimări a fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, încasările aferente tarifului de utilizare a drumurilor publice pentru 2012 au fost de 3,3 miliarde lei.
Procentul de 5%, împreună cu veniturile realizate din încasarea amenzilor acordate şoferilor care circulă fără rovignetă valabilă, vor alimenta un fond nou aflat la dispoziţia CNADNR, denumit Fond de dezvoltare al drumurilor.
Modificări la atribuirea lucrărilor: subcontractorii și furnizorii vor fi cunoscuți încă de la semnarea contractelor de antrepriză
Conform noilor modificări, contractul de antrepriză având ca obiect realizarea sau modernizarea de drumuri, încheiat între CNADNR şi antreprenorul general, trebuie să includă datele de identificare ale tuturor subantreprenorilor, furnizorilor de materiale şi ale oricăror subcontractori care furnizează bunuri, servicii sau lucrări.
În documente trebuie să se regăsească inclusive valoarea estimată a prestaţiilor fiecăruia dintre aceştia, indiferent dacă au un raport contractual direct cu antreprenorul general sau dacă lucrează în proiect prin intermedierea unui terţ.
Antreprenorul general şi CNADNR vor constitui în viitor, în favoarea subantreprenorilor, a furnizorilor de materiale şi a oricăror alţi subcontractori, în calitate de terţi beneficiari, un drept de ipotecă mobiliară asupra oricăror creanţe băneşti datorate de către CNADNR antreprenorului general. Scopul urmărit este garantarea plăţilor faţă de subcontractori ale antreprenorului general.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a fost mutată, în 2012, de la Ministerul Transporturilor în subordinea lui Dan Şova. În cadrul unui interviu acordat ProTV, anul trecut, în decembrie, actualul ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu, îşi exprima speranţa că cel puţin drumurile naţionale vor reveni la Transporturi.