Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care cei care comercializează produse etnobotanice cu efect psihotrop pot fi pedepsiţi cu până la 20 de ani de închisoare, dacă produsele vândute de ei cauzează moartea unui consumator.
Proiectul de lege prevede şi posibilitatea ca autorităţile statului – Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională de Protecţie a Consumatorului, Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară şi organele de poliţie – să poată adopta măsuri de precauţie, precum blocarea mărfii, retragerea de pe piaţă, interzicerea utilizării produselor, suspendarea activităţilor, publicităţii sau, după caz, închiderea provizorie a locaţiilor în care se desfăşoară aceste operaţiuni.
De asemenea, toate magazinele care comercializează produse susceptibile de a avea efecte psihoactive vor trebui să fie reautorizate, potrivit legii.
Pentru a primi autorizaţie, toţi operatorii economici care vând, importă, exportă produse susceptibile de a avea efecte asemănătoare cu ale drogurilor trebuie să depună mostre de produs la ANSVSA, care va analiza documentaţia şi va transmite laboratoarelor acreditate mostrele puse la dispoziţie de operatori.
După întocmirea unui buletin de analiză compoziţia acelui produs va fi transmisă unui grup de specialişti din domeniul farmacologiei, toxicologiei şi toxico-dependenţei şi de la Comisia de psihiatrie a Ministerului Sănătăţii, numiţi de Ministerul Sănătăţii şi Ministerului Administraţiei şi Internelor, care vor spune dacă acele componente ale produsului respectiv pot produce efecte psihoactive sau nu. Cheltuielile necesare autorizării sunt în sarcina solicitantului.
Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului pentru aprobare în procedură de urgenţă.
Ce pedepse aduce legea
-Fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
– Publicitatea făcută oricăror produse pretinzând în mod credibil că prin consum acestea produc efecte psihoactive, faptă care se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 3 ani.
– Închisoarea între 10 şi 20 de ani pentru comerciantul care a pus în vânzare produse care au avut ca efect decesul unei persoane.
Infracţiunile sunt propuse a fi în competenţa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.