23 august, 2019

Comitetul Executiv al PSD a validat, vineri, ca propuneri de noi miniştri pe Dana Gârbovan la Justiţie, Șerban Valeca la Educaţie, Mihai Fifor la Afaceri Interne şi Iulian Iancu vicepremier pe probleme economice.

Ana Birchall este se întoarce de la Justiție, la poziția de vicepremier responsabil cu parteneriatele strategice.


Viorica Dăncilă a declarat, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, că propunerile vor fi trimise luni către preşedintele Klaus Iohannis.

Cea mai semnificativă mutare: aducerea lui Iulian Iancu în guvern este cea mai bizară decizie a Vioricăi Dăncilă de când se află în fruntea PSD, mai ales după Memorandumul semnat între România și SUA după întâlnirea Trump – Iohannis :

Iulian Iancu – Omul și opera. Un șah la Memorandul România-SUA?

Din poziția de președinte al Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, Iulian Iancu (foto) a susținut în permanență interesele Gazprom în România și a provocat în 2018, prin modificările impuse în comisia pe care o conduce la Ordonața 64/2016, un conflict cu Comisarul european Miguel Arias Canete, care a amenințat deschis că Executivul european va da în judecată România dacă Parlamentul aprobă respectivele amendamente.

Numirea sa e ciudată, mai ales în contextul întâlnirii Trump-Iohannis, din această săptămână de la Washington: 


cei doi șefi de stat au stabilit restrângerea dependenței energetice față de Rusia – adică tocmai statul favorizat de poziția lui Iulian Iancu în ultimul deceniu: aceste poziții au dus la creșterea dependenței față de companiile rusești. 

(Citiți și: Monopolul pe piața gazelor din România: Interesele susținute de deputatul Iulian Iancu împing România spre conflict deschis cu Comisia Europeană)

Iulian Iancu este cunoscut la Bruxelles ca o persoană anti-europeană. În 2015, Deputatul PSD Iulian Iancu și reprezentantul Bulgariei (Stankov Zhecho Donchev) au obținute cele mai puține voturi dintre cei nou candidați care au concurat pentru un post în Boardul administrativ al Agenției Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Energie.

(Citiți și: Iulian Iancu, respins din Boardul Administrativ al Agenției Europene a Autorităților de Reglementare în Energie)

Deputatul Iulian Iancu a fost în 2017, și sursa informațiilor apocaliptice legate de Sistemul Energetic Național și despre inexistența stocurile de cărbune. Acest tip de declarații au făcut ca preţul electricităţii să atingă, în zilele de 15 și 23 ianuarie, cel mai mare preț al energiei din Europa.

(Citiți și: Bursa Română de Mărfuri acuză o tentativă de ”naționalizare a tranzacționării gazelor” în spatele căreia stă Iulian Iancu)

În 2018, deputatul Iulian Iancu a fost omul-cheie al PSD în elaborarea Legii offshore, într-o formă vehement contestată de reprezentanță ai companiilor occidentale. Negocierile din coaliția PSD-ALDE asupra formei acestei legi au fost dure și complicate, proiectul fiind întârziat inclusiv de o bruscă  internare în spital a lui Iulian Iancu. Acum s-a însănătoșit și este propus vicepremier pe probleme economice. 

(Citiți și: Legea Offshore- Negocieri eșuate în coaliție, omul cheie al PSD – în spital, legea mai stă cel puțin o săptămână)

La Justiție, Dana Gârbovan, care a susținut toate modificările dictate de Liviu Dragnea

Dana Gârbovan (foto) poate fi ministru al Justiției doar dacă se retrage din magistratură, deoarece există o decizie CCR ce le interzice judecătorilor și procurorilor să ocupe aceste funcții și chiar pe cele de secretar de stat.

A fost propusă pentru această funcție de Florin Iordache, părintele celebrelor OUG 13 și 14 – care au declanșat focalisarea întregii energii legislațite a României pe eliberarea/amnitierea infractorilor. Numele ei a mai fost vehiculat pentru Justiție imediat după demisia lui Florin Iordache.

Și-a început cariera la Judecătoria Zalau, în 2001, și a promovat până la Curtea de Apel Cluj, secția civilă.

Este președinte al Uniunii Judecătorilor din România, una dintre puținele ONG-uri invitate la dezbaterile organizate la Ministerul Justiției sau în Comisia parlamentară Florin Iordache, atunci când coaliția PSD – ALDE a prezentat propunerile pentru modificarea legislației privind Justiția.

De câțiva ani refuză să dezvăluie numărul membrilor UNJR și există declarații făcute de unii foști membri care susțin că numărul acestora scăzuse anul trecut sub 50.

Dana Gârbovan a susținut și argumentat multe din propunerile controversate promovate în Justiție de coaliția guvernamentală – de exemplu, prevederile din OUG 13 ce vizau abuzul în serviciu sau înființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de magistrați.

(Citiți și: UNJR îi cere președintelui Iohannis să spună în baza căror prevederi face SRI verificări prealabile la numirea magistraților în funcții de conducere)

A criticat dur rapoartele GRECO referitoare la intervențiile puterii pe legislația referitoare la Justiție și  a susținut că recomandările acestui organism al Consiliului UE nu sunt obligatorii.

Nominalizarea Danei Gârbovan este în contradicție flagrantă cu demersul inițial al Vioricăi Dăncilă, care a decis ca Ana Birchall (membru PSD care are meritul de a cunoaște cât valorează independența Justiției cel puțin în relația României cu partenerii ei strategici) să asigure interimatul la Justiție după demisia forțată a lui Tudorel Toader și a fost numită apoi ministru plin.

Șerban Valeca – fost ministru al Cercetării

Șerban Constantin Valeca (foto), ministrul propus pentru preluarea portofoliului Educației, a deținut de două ori portofoliul de la Cercetare, prima dată în Cabinetul Adrian Năstase. Este la al treilea mandat de senator PSD, iar din 2015 este președinte al PSD Argeș.

Șerban Valeca a mai ocupat funcția de ministru al Cercetării și în Guvernul Sorin Grindeanu, o perioadă scurtă în care a bulversat domeniul și a fost acuzat de organizațiile din domeniu că a schimbat componența organismelor consultative pentru a controla alocarea resurselor fără respectarea criteriilor de performanță.

I-au cerut demisia asociațiile cercetătorilor și marile universități – „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timișoara şi Academia de Studii Economice, reunite în „Consorțiul Universitaria”.

Acestea l-au acuzat că, prin acțiunile sale, „riscă să aşeze ştiinţa românească la periferia sistemului internaţional de cercetare”:

„Odată cu instalarea ministrului Cercetării şi Inovării, domnul Şerban Valeca, au fost desfiinţate toate consiliile consultative cu atribuţii în cercetare şi care, prin noua structură guvernamentală, au fost preluate de Ministerul Cercetării şi Inovării. (…) Consiliile au asigurat nu doar reprezentativitatea sistemului de cercetare, în întreg ansamblul său, ci şi respectarea unor standarde profesionale şi morale ridicate, în corelare cu practicile internaţionale”, menționa scrisoarea în 2017 scrisoarea deschisă a Consorțiului Universitaria.

Cântecul de lebădă al Vioricăi Dăncilă

Președintele PSD, Viorica Dăncilă, le-a transmis vineri liderilor PSD că este convinsă că, sâmbătă, Congresul partidului ”va fi unul bun, ținând cont că va fi ultimul”. Social-democrații au fost puțin derutați de această frază a președintelui lor.

Fragmente din discursul președintelui, discurs care arată deznădejdea liderului PSD:

  • Trebuie să arătăm că acest partid a rămas puternic. Dacă nici acum nu realizăm acest lucru… Este ultima carte a acestui partid. Trebuie să o jucăm bine.
  • Cred că putem să câștigăm așa cum am câștigat de fiecare dată. Fără manifestări cu probleme. Să mergem printre oameni, și același lucru îl voi face și eu. Voi merge în piață, voi merge la mall. Am fost printre ei, nu am găsit un singur om care să spună de rău. Am stat în mijlocul oamenilor și am făcut poze. Nicio reacție negativă.
  • Să nu cădem în această plasă pe care ne-au pus-o – să nu mai ieșim pe stradă pentru că ne vor ataca. Nu e așa. Că va fi unul, doi, trei, cinci, sunt puțini.
  • Eu cred că trebuie să facem o mobilizare exemplară. Nu vreau să cred în procente de 8% sau 10%. Nu există așa ceva!
  • Trebuie să ne revenim, trebuie să avem o abordare foarte serioasă pentru că trebuie să ne gândim și la locale și la parlamentare.
  • Ce garanție le putem da dacă noi nu obținem un scor bun? Eu cred că acest partid poate și dumneavoastră toți din această sală puteți să vă implicați și să revenim ce am fost.
  • Să lăsăm deoparte orgoliile până după alegeri. După alegeri fiecare poate să ia în considerare ce vrea. Eu cred că partidul e mai important decât orgoliile personale.
  • Este foarte important că alături de noi sunt cât mai multe forțe. Am vorbit deja cu mai multe sindicate, sunt foarte mulți care vor să vină să ni se alăture, inclusiv partide care nu sunt parlamentare. Trebuie să luăm în calcul orice oportunitate.
  • Vreau să îi readuc în partid pe toți cei care au fost dați afară. Nu cei care au plecat, ci cei care au fost dați afară. Trebuie să reclădim partidul.
  • Este un moment de cotitură pentru PSD. Nu vreau să mă gândesc cum ar fi să pierdem și să câștige USR-ul. Nu vreau să mă gândesc la așa ceva. Haideți să câștigăm!
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: