Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că CSAT nu a mai discutat Planul de înzestare al Armatei din cauză că acesta nu respecta ”acordul politic de a aloca 2% din PIB pentru Aparare pentru cel putin un deceniu”.
Cu o zi înainte de CSAT, noul ministru al Apărării, Adrian Țuțuianu afirma, citat de Agerpres, că a analizat luni, împreună cu secretarii de stat, fiecare domeniu din cele opt majore care țin de înzestrarea Armatei române, stadiul procedurilor, unde sunt blocajele și ce rămâne de făcut.
”Vă asigur că urmăresc cu foarte multă îndârjire, voi urmări zi de zi și ceas de ceas ca lucrurile să se întâmple și să cheltuim nu banii oricum, ci să cheltuim pe proiecte care sunt prioritare și care să ne asigure nouă mai multă securitate națională”, preciza ministrul Apărării, într-o conferință de presă susținută la Parlament.
Declarațiile de uz politic făcute de Adrian Țuțuianu contrastează flagrant cu realitatea, președintele Iohannis precizând după ședința CSAT:
”Un document pe care nu l-am discutat, a fost retras de pe ordinea de zi – planul de înzestrare a Armatei. S-a constatat că documentul a neglijat Acordul politic de a aloca 2% din PIB pentru Apărare pentru cel puțin un deceniu. Documentul a fost retras și trebuie adaptat dorinței politice.
De la începutul mandatului am invitat partidele și am decis împreună să alocăm 2% din PIB pentru Apărare, faptul că azi a fost retras documentul și se va reveni sper să nu fie o problemă politică.”
Legat de angajamentul asumat inclusiv în fața aliaților NATO, problema este că România ar putea intra în criză de timp- o recunoaște și peședintele Iohannis.
”Aici nu putem tergiversa, fiecare zi de întârziere poate să aducă atingere securității naționale. Timpul se scurge! Am atras atenția și prim-ministrului, și ministrului Apărării, să accelereze aceste proceduri”, a afirmat șeful statului.
România dorește să fie parte a proiectului de securitate europeană
Președintele Klaus Iohannis a mai declarat, la finalul ședinței CSAT, că strategia Uniunii Europene pe dimensiunea de securitate și apărare s-a numărat printre temele abordate.
”O temă foarte importantă pentru noi: este vorba de o inițiativă europeană care vizează în prima etapă cercetare militară, un studiu asupra modului în care industria de apărare europeană poate fi îmbunătățită (…) felul în care armatele naționale pot colabora. România este interesată, vrea să participe la acest proiect. Reamintesc discuția despre Europa cu mai multe viteze. Când e vorba de securitate și de securitatea granițelor externe, România dorește să participe”, a spus președintele Iohannis.
La reuniunea CSAT de marți a mai fost aprobat numărul forțelor și mijloacelor MApN și MAI pentru misiuni externe și numărul de militari și de civili ”în așteptare” pe teritoriul național care în cazul unei crize pot fi alocați suplimentar.
CSAT a discutat și un raport MAI pe fenomenul migrației, concluzia președintelui fiind: ”Nu avem semnale pozitive în ce privește războiul din Siria, MAI trebuie să fie bine pregătit.”