17 iulie, 2013

România plătește de la bugetul de stat corecții financiare de 700 de milioane de euro către Comisia Europeană, din cauza neregulilor din proiectele pe fonduri UE, potrivit unei ordonanțe adoptate miercuri de Guvern.

Potrivit sursei citate, corecțiile sunt pentru abaterile de la conformitatea cu legislaţia din domeniul achiziţiilor publice.

Cei 700 de milioane de euro se împart pentru trei categorii de contracte frauduloase:

  • În cazul contractelor de achiziţie publică, a căror procedură de atribuire a fost iniţiată înainte de 10 iunie 2011 de beneficiarii prevăzuţi la art. 1, pentru care nu există un Aviz consultativ emis de UCVAP/CVAP (Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice / Compartimentele de verificare a achiziţiilor publice);
  • În cazul contractelor de achiziţie publică, a căror procedură de atribuire a fost iniţiată după data de 10 iunie 2011 de beneficiarii prevăzuţi la art. 1, pentru care există înscrisă opinia ”fără observaţii” de către UCVAP/CVAP;
  • Contractele de achiziţie publică, a căror procedură de atribuire a fost iniţiată începând cu data de 1 octombrie 2011, pentru care documentaţia de atribuire a fost evaluată de ANRMAP în conformitate cu atribuţiile sale.

Miercuri, autoritățile române au început consultările cu echipa tehnică a FMI pentru un nou acord de asistență financiară.


Potrivit secretarului de stat din Ministerul Finanțelor Dan Manolescu, impactul bugetar cauzat de corecțiile financiare asupra țintelor de deficit ale României a fost luat în calcul de Guvern, din moment ce a aprobat ordonanța.

”Calculele astea au fost făcute și nu ar mai fi o problemă, dacă s-a decis alocarea”, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, Dan Manolescu.

Referitor la discuțiile cu delegația FMI, el a arătat că acestea sunt abia la început și vor dura două săptămâni.

România va suporta corecții de aproximativ 700 de milioane de euro din cauza unor nereguli la achizițiile publice din unele proiecte derulate prin fonduri europene – declara în luna mai ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.


”Este normal ca statul, atunci când a greşit prin a lăsa persoane nepregătite în poziţii cheie, să suporte acest cost. Acum analizăm posibilitatea de a debloca situaţia printr-un act normativ. Este, însă, de lucru, pentru că vorbim despre un efort financiar substanţial, aproape 700 de milioane de euro grosso-modo, pe toată perioada programelor operaţionale, numai pe achiziţii publice” – a declarat Eugen Teodorovici, potrivit agenției AGERPRES.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: