25 ianuarie, 2013

Guvernul a cerut delegației FMI prelungirea cu două luni a actualului acord stand-by, pentru ca România să-și poată îndeplini angajamentele privind reformele structurale, a recunoscut, vineri, premierul Victor Ponta.

„Eu am solicitat, în discuţiile cu cei de la FMI, o prelungire cu două luni pentru a putea finaliza pe zona de reforme structurale. Adică se finalizează listarea Transgaz, se avansează cu procedura de restructurare la Oltchim, inclusiv e foarte posibil să avem până atunci avansate discuţiile pentru o nouă licitaţie la Oltchim. Se începe procedura pentru CFR Marfă, deci ceea ce ţine de reforme structurale şi eu am solicitat două luni. Decizia aparţine, sigur, celor de la FMI”, a spus Ponta, citat de Agerpres.

Potrivit premierului, după finalizarea actualului acord cu FMI, România va începe negocierea pentru un altul de tip preventiv, însă ţara noastră nu are nevoie să împrumute bani de la Fond.


„Nu avem nevoie şi nici în evaluarea celor de la FMI şi a CE, România nu are nevoie să împrumute vreun euro, dar un acord preventiv ne ajută, aşa cum ne-a ajutat la început de an, alături de stabilitatea politică, să ne împrumutăm foarte ieftin, ultima dată, săptămâna trecută, domnul Voinea (ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea n.r) m-a informat că ne-am împrumutat la euro cu o dobândă de 3% pe trei ani, să păstrăm un curs de schimb euro-leu foarte bun şi să devenim în continuare interesanţi pentru zona de investiţii”, a explicat Ponta.

Anterior, surse oficiale citate de Mediafax au declarat că acordul parafat în primăvara anului 2011, şi care urma să fie încheiat în aprilie 2013, când era programat ultima şedinţă de evaluare în board-ul FMI, se va finaliza, cel mai probabil în iulie.

„În iulie va veni o nouă misiune, care va analiza stadiul întregului acord şi se va negocia şi noua înţelegere”, au spus sursele citate de Mediafax.

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu crede că România va putea încheia rapid un nou acord de tip preventiv cu FMI, având în vedere stadiul acordului actual, care practic a stagnat din luna mai a anului trecut.


„Aşa cum stau lucrurile acum, nu. Aşa cum stau acum, nu, pentru că din luna mai, anul trecut, practic, acordul nu a mai mers înainte, a rămas doar macrostabilitatea pe care a realizat-o guvernul Boc, în rest, procesele de restructurare, de modernizare, de reducere a aparatului bugetar s-au diminuat”, a afirmat Băsescu, întrebat dacă el crede că este posibilă încheierea mai rapidă a unui nou acord preventiv cu FMI.

Şeful statului a subliniat că Guvernul trebuie să dea prioritate privatizării Oltchim şi CFR Marfă, dar şi introducerii managementului privat în companiile de stat, care sunt restanţe ale vechiului acord.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional se află la Bucureşti în perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a şi a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discuţie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale şi politica monetară. Misiunea FMI va fi însoţită de echipe de la Comisia Europeană şi Banca Mondială.

România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE în valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decât în caz de necesitate.

Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009, şi urmează să fie finalizat în primăvara acestui an.

Fostul ministru de finanţe Florin Georgescu declara, în noiembrie, că Guvernul intenţionează să negocieze chiar din ianuarie 2013 termenii unui nou acord cu FMI, unde să fie preluate unele dintre condiţionalităţile nerealizate curprinse în actuala înţelegere.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: