Grecia vrea să renegocieze țintele bugetare cu creditorii săi, în contextul în care criza coronavirus va duce la o creștere a datoriei publice elene aproape de nivelul de 200% din PIB, potrivit CNBC.
Grecia, care a beneficiat în ultimul deceniu de trei pachete de asistență financiară pentru prevenirea falimentului, a fost de acord în 2018 să înregistreze un excedent primar (care nu include plata dobânzilor aferente împrumuturilor pentru finanțarea datoriei publice) de 3,5% din PIB pe an până în 2022.
Deși această condiție limitează capacitatea guvernului de a face cheltuieli, măsură a venit la schimb cu o serie de condiții înlesnite în ceea ce privește restituirea datoriilor.
Cu toate acestea, pentru că pandemia Covid-19 a dus la o înghețare a economiei elene, ministrul de finanțe al Greciei a declarat că statul negociază cu creditorii săi internaționali noi ținte bugetare, în special având în vedere suspendarea tratatelor care vizează limitarea deficitului bugetar și a datoriei publice a statelor din zona euro.
”Având în vedere ce a decis recent Eurogrupul, nu mai avem aceste ținte pentru 2020 și vom discuta cu Europa, cu Eurogrupul, ca țintele, regulile pentru 2021 și de anul viitor încolo să țină seamă de răspunsul față de criza coronavirus”, a declarat Christos Staikouras, ministrul elen al finanțelor, pentru CNBC.
În contextul pandemiei, Eurogrupul a decis în martie să ridice țintele fiscal-bugetare din statele membre, pentru a le oferi mai mult spațiu de manevră și răspuns în fața șocului economic și sanitar și fără precedent. Suspendarea pactului de stabilitate este însă o măsură temporară.
Comisia Europeană estimează că datoria publică a Greciei va ajunge la 196,4% din PIB în acest an, urmând să scadă la 182,6% din PIB anul viitor. În 2019, nivelul era de 176,6% din PIB.
”Potrivit Comisiei Europene, nu vom avea cea mai mare creștere a datoriei publice în PIB în 2020, vom avea a patra cea mai mare creștere, dar vom avea cea mai mare scădere a nivelului în 2021”, a comentat Staikouras.
Cele mai mari incertitudini la adresa redresării economice sunt legate de evoluția turismului. ”Procentul contracției din 2020 depinde în mare măsură de performanța turismului”, a explicat ministrul elen de finanțe.
Speranța statului este ca acesta să își revină după 15 iunie, când măsurile de restricție încep să fie ridicate gradual.