Grecia și Turcia, oficial țări aliate în cadrul NATO, se află la un pas de conflict deschis pe fondul tensiunilor care se acumulează în Mediterana de Est. Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a anunțat joi că urmează să trimită Parlamentului un proiect de lege prin care să extindă de la 6 la 12 mile marine apele teritoriale de pe coasta de vest a Greciei, în Marea Ionică.
Potrivit Politico, Turcia a avertizat că o decizie similară pentru coasta de est ar echivala cu o declarație de război.
SUA, NATO și Germania cer rezolvarea crizei prin dialog
Pe acest fond, agenția EFE preluată de Agerpres anunță că președintele Donalfd Trump a avut joi convorbiri telefonice separate cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. ”Preşedintele Trump a reafirmat faptul că Grecia şi Turcia trebuie să se angajeze să poarte un dialog, aceasta fiind singura cale către rezolvarea diferendelor’”, a scris pe Twitter subsecretarul de presă al Casei Albe, Judd Deere.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat într-o scurtă vizită la Berlin, a cerut joi Greciei şi Turciei să dialogheze pentru a rezolva situaţia din Mediterana de Est.
”Mă adresez Greciei şi Turciei. Mesajul meu este următorul: criza trebuie să fie rezolvată” cu respectarea dreptului internaţional, a avertizat Stoltenberg, care a adăugat că ”dialogul şi detensionarea sunt în interesul tuturor”.
Şi cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat îngrijorarea faţă de tensiunile din Mediterana de Est, mai ales că acestea se produc între două state membre ale NATO.
Răspunsul formal al Greciei și mutările făcute de părți în Mediterana
Tuturor solicitărilor de acest gen premierul grec Kyriakos Mitsotakis le-a răspuns încă de miercuri: ”Poziția noastră este limpede- discuțiile vor putea începe când vor înceta provocările”.
Joi este de aşteptat ca parlamentul elen să voteze ratificarea acordului semnat cu Egiptul pentru demarcarea aşa-numitelor ”Zone Economice Exclusive” (ZEE), incompatibile cu pretenţiile Turciei, care a semnat un tratat similar cu Libia, în noiembrie 2019.
Uniunea Europeană sprijină aspiraţiile Greciei în ceea ce priveşte demarcarea ZEE, însă cere în acelaşi timp o calmare a tensiunilor și ezită să adopte o poziție fermă față de Turcia.
Franța este alături de Grecia și politic, dar și militar: a trimis un vas de război și avioane de vânătoare care participă la exerciții comune cu marina greacă în Mediterana. La aceste exerciții sunt așteptate și nave de război ale Italiei.
La rândul său, Turcia este de părere că guvernele UE sunt ”ostaticele” abordării elene a acestei dispute.
Reuters relatează că Turcia a anunţat că va desfăşura manevre militare în Mediterana de Est în zilele de 1 şi 2 septembrie. Marina turcă a emis joi un mesaj Navtex prin care informează că va efectua trageri în Mediterana de Est, în largul coastelor Iskenderun, la nord-est de Cipru.