28 martie, 2020

Întregul edificiu european riscă să îşi ”piardă raţiunea de a fi” dacă Uniunea Europeană va comite ”erori tragice” în faţa pandemiei de coronavirus, a declarat premierul italian Giuseppe Conte, într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul Il Sole 24 Ore, scrie Agerpres.

Inerţia le-ar putea lăsa copiilor noştri imensa povară a unei economii devastate”, susține şeful executivului italian. ”Vrem să fim la înălţimea acestei provocări ? Atunci, să lansăm un mare plan, un plan european de redresare şi investiţii, care să susţină şi să relanseze economia europeană în întregime”, a adăugat Conte.

Făcând referire la eşecul summitului european desfăşurat joi prin teleconferinţă, premierul italian a spus că a fost vorba despre ”mai mult decât un simplu dezacord, a fost o confruntare dură şi directă” cu cancelarul german Angela Merkel, ”pentru că noi trăim o criză care provoacă un mare număr de victime în rândul concetăţenilor noştri şi o recesiune economică severă”, a argumentat premierul italian.


Statele nordice, în frunte cu Germania şi Olanda, au respins,  joi, ideea creării de „coronabonduri”, obligaţiuni emise în comun de guvernele din zona euro pentru a ajuta la combaterea crizei provocate de pandemie.

„A emite eurobonduri înseamnă a traversa frontiera spre o uniune de transfer, o mutualizare a datoriilor, iar noi nu vrem acest lucru”, a explicat premierul olandez Mark Rutte, problema mutualizării datoriilor fiind un vechi subiect de divergenţă între statele zonei euro din sud şi cele din nord, acestea din urmă acuzându-le pe primele pentru lipsa de rigoare bugetară.

”Trebuie să evităm să facem alegeri tragice în Europa. Dacă Europa nu se ridică la înălţimea acestei provocări fără precedent, întregul edificiu european riscă să-şi piardă în ochii propriilor noştri cetăţeni raţiunea de a fi”, crede premierul italian.

El susţine de asemenea că pentru combaterea efectelor economice ale pandemiei de coronavirus este nevoie de alte instrumente decât cele folosite în timpul crizei financiare din 2008.


”Colegilor mei (şefi de stat sau de guvern n.red) care gândeau în termenii Mecanismului European de Stabilitate (MES) le-am răspuns că nu pentru asta trebuie să se obosească, pentru că nu de acest lucru avem nevoie acum (…) MES este un instrument pus la punct pentru a ajuta statele membre care se confruntă cu tensiuni financiare legate de şocuri asimetrice. Dar coronavirusul provoacă un şoc simetric, ce are ca efect aruncarea în depresiune, în mod sincron şi complet neaşteptat a sistemelor noastre economice şi sociale”, a mai argumentat Conte.

La rândul său, fostul preşedinte al Comisiei Europene între anii 1985 şi 1995, francezul Jacques Delors, acum în vârstă de 94 de ani, a transmis agenţiei France Presse o declaraţie în care afirmă că la ora actuală lipsa de solidaritate ”antrenează un pericol mortal pentru Uniunea Europeană”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: