23 septembrie, 2024

Biroul de Statistică din Germania a suspendat publicarea unora dintre cei mai importanți indicatori după ce a comis o eroare într-o actualizare de date, lăsând un mare val de incertitudine într-un moment în care cea mai mare economie a zonei euro încearcă să stimuleze o activitate economică șovăielnică, transmite Financial Times.

Cândva renumiți pentru punctualitate și fiabilitate, chiar și contabilii meticuloși ai Germanii au devenit parte a unei percepții tot mai răspândite că „nimic nu mai funcționează”, în contextul în care cetățenii se plâng de trenuri tot mai întârziate, drumuri și poduri neîngrijite și lipsa cronică de personal, subliniază publicația.

„Existau anumite aspecte în viață pe care te puteai baza, iar faptul că statisticile oficiale erau publicate la timp era unul dintre ele – nu mai este cazul,” a comentat Jörg Krämer, economist-șef la Commerzbank, adăugând că datele suspendate erau, de asemenea, urmărite îndeaproape de factorii de decizie monetară și de investitorii străini.


Din luna mai, Oficiul Federal de Statistică (Destatis) nu a actualizat seriile de date pentru vânzările cu amănuntul și en gros, precum și veniturile din sectorul serviciilor și ospitalității. Acești indicatori, care sunt publicați lunar și ajustați pentru variațiile sezoniere, reprezintă o componentă cheie a PIB-ului și sunt esențiali pentru evaluarea cererii consumatorilor din cea mai mare economie din UE.

Consumul privat a reprezentat 52,7% din producția Germaniei în 2023. Vânzările cu amănuntul au constituit 28% din consumul privat, dar au scăzut cu 3,4% față de anul anterior. PIB-ul total a scăzut cu 0,3% anul trecut, potrivit Destatis.

Biroul de statistică, înființat în 1948, a explicat că întreruperile au fost cauzate de probleme IT și de o schimbare metodologică complexă în statisticile UE. Termenul limită de implementare a noii metodologii este decembrie 2024.

„Operăm în orb de luni întregi și nu avem o înțelegere clară a ceea ce se întâmplă în sectorul serviciilor,” a comentat și Robin Winkler, economist-șef pentru Germania la Deutsche Bank.


Christian Schulz, economist pentru zona euro la Citi, a spus: „Practic nu avem deloc date riguroase și la timp despre consumul privat în Germania.”

Economiștii și-au exprimat nemulțumirile în discuții informale cu guvernul, dar supravegherea Destatis este împărțită între mai multe ministere.

De exemplu, Ministerul de Interne este responsabil pentru supravegherea administrativă a institutului, a cărui buget a scăzut cu 16% la 280 de milioane de euro, în timp ce Ministerul Afacerilor Economice este responsabil pentru raportarea datelor economice ale Destatis.

Lipsa datelor despre vânzările cu amănuntul a complicat, de asemenea, calculul PIB-ului din al doilea trimestru, forțând statisticienii germani să utilizeze alți indicatori pentru a estima consumul privat.

Greg Fuzesi, șeful cercetării economice pentru zona euro la JPMorgan Chase, a spus că întreruperile „clar nu ajută” la înțelegerea cererii consumatorilor. De asemenea, a subliniat că datele despre vânzările cu amănuntul au fost istoric predispuse la revizuiri mari.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: