21 iunie, 2018

Nivelul ridicat de birocratizare legat de proiectele cu finanţare europeană presupune derobarea de responsabilitate şi duce la o absorbție redusă a fondurilor europene, potrivit oficialilor Freedom House România.

România are o absorbţie foarte redusă a fondurilor europene, de 14% în perioada actuală, pentru că „noi avem un nivel extrem de ridicat de birocratizare. Acest nivel de birocratizare este şi expresia unei derobări de responsabilitate”, susţine Cristina Guseth, director Freedom House România, citată de Agerpres.

„Deci tu produci hârtii pentru că nu îţi asumi responsabilităţi”, conchide oficialul citat, care a lucrat cu fonduri publice din SUA şi de la Comisia Europeană, iar nivelul de complexitate al documentelor necesare raportării este mai scăzut în cazul celor din SUA.


Până la 80% din efortul depus pentru implementarea unui proiect în România este alocat documentelor justificative. Potrivit Cristinei Guseth:

  • „La americani, 30% faci ceea se cheamă elaborarea de documente justificative şi 70% te concentrezi ca proiectul tău să îşi atingă obiectivele.
  • La Comisia Europeană proporția este jumătate – jumătate.
  • În România, se consumă 80% din timp ca să produci documente justificative şi din cauza aceasta ajungi de multe ori să pierzi rezultatul”.

Directorul Freedom House România a amintit că în viitor fondurile europene vor fi condiţionate de respectarea standardelor de stat de drept. Comisia Europeană lucrează deja la un proiect prin care defineşte criteriile care se cer îndeplinire pentru aceste standarde.

„Din 23 mai, Comisia Europeană lucrează la un proiect care defineşte aceste condiţii. Spre exemplu independenţa justiţiei, buna funcţionare a parchetelor, achiziţiile publice”, a menţionat Cristina Guseth, cu ocazia conferinţei „Litigiile privind Fondurile Europene”, organizate joi, în cadrul programului OLAF – Hercule III, ce vizează protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene în România.

Alte trei conferințe cu aceeași temă vor avea loc la Cluj în perioada 21 – 22 iunie 2018 și în 27 – 28 septembrie 2018, iar la Iaşi în 15 – 16 noiembrie 2018.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: