13 septembrie, 2016

europa schengen sarma ghimpataUnul dintre cele trei state care s-au opus constant și deschis aderării României la Spațiul Schengen- e vorba de Franța, Germania și Olanda- pare să își reconsidere parțial poziția.

Președintele Francois Hollande a declarat marți, în cadrul conferinței de presă comune cu președintele Klaus Iohannis, că la Bruxelles ar trebui discutat despre ”cum pot aduce aeroporturile române o contribuţie în Spaţiul Schengen.”

România solicită de 5 ani primirea în zona de liberă circulație europenă, îndeplinind toate condițiile tehnice impuse de Bruxelles. Criza migrației a amânat subiectul Schemgen, iar o soluție de compromis fiind sugerată României: o aderare în etape, mai întâi cu extinderea frontierelor aeriene ale Schengen, ulterior cu extinderea celor terestre.


Președintele francez a afirmat marți, la Cotroceni: ”Peste trei zile, Preşedintele Iohannis şi cu mine vom fi la Bratislava. Avem aceleaşi priorităţi. Prima este aceea de a-i proteja pe europeni, să le asigurăm securitatea, să controlam frontierele externe. Fiecare ţară trebuie să facă un efort, ţările membre ale Spaţiului Schengen, dar şi celelalte care nu sunt membre încă, dar care aspiră. România s-a dotat prin Programul PNR pentru controlul circulaţiei persoanelor care tranzitează prin aeroporturi şi s-a dotat cu o astfel de structură importantă pentru securitatea noastră. Pentru noi este un punct esenţial în lupta împotriva terorismului, de aceea discuţiile trebuie purtate la Bruxelles pentru a vedea cum pot aduce aeroporturile române o contribuţie în Spaţiul Schengen prin eficacitatea lor.”

Președintele Klaus Iohannis a precizat: „În chestiunea Schengen, România este aproape de Franța. Am discutat această chestiune astăzi cu președintele Hollande și cred că acest demers se înscrie într-unul foarte solid și sustenabil în cadrul Uniunii Europene. (…)  România acționează de mult timp ca un membru de facto al spațiului Schengen, fiind implicată în toate formatele care se preocupă de spațiul Schengen și de securitatea granițelor. În acest sens, (…) este în beneficiul Uniunii ca România să vină cu expertiza ei în acest spațiu. Din motive practice, acest lucru nu se poate realiza dintr-odată. (…) Trebuie să facem cât de curând demersurile potrivite la Bruxelles pentru a beneficia toată lumea de securitatea aeroporturilor românești. (…) Ar fi benefic pentru toată lumea ca acest pas să se facă cu cât mai repede cu atât mai bine. (…) Pe scurt, da, ne simțim sprijiniți de Franța”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: