Amendamentele propuse de Ministerul Energiei la actualele contracte de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica „cresc în mod evident riscul unor potențiale practici corupte şi abuzive”, spune Fondul Proprietatea într-un comunicat emis miercuri.
„Fondul Proprietatea își exprimă indignarea și surprinderea cu privire la amendamentele propuse de Ministerul Energiei la actualele contracte de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. Contractele de mandat propuse cresc în mod evident riscul unor potențiale practici corupte și abuzive, din cauza faptului că elimină sau reduc substanțial câteva dintre obligațiile-cheie ale membrilor Consiliului, care erau prevăzute în contractul anterior”, anunță Fondul.
Potrivit noului contract propus, membrii Consiliului nu mai sunt răspunzători pentru respectarea obligațiilor de neconcurenta, conflict de interese, abținerea de a solicita diverse servicii sau păstrarea confidențialității informațiilor obținute în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. „In opinia Fondului, acest lucru sporește foarte mult riscul de corupție în cea mai bună companie de energie a României, lucru ce i-ar putea afecta performanțele prezente și viitoare.”
“Noul contract de mandat creează un precedent extrem de periculos, permițând membrilor Consiliului să dețină poziții în conducerea sau în consiliile altor companii energetice. Această situație deschide practic Cutia Pandorei și ridica îngrijorări serioase cu privire la determinarea și responsabilitatea de a acționă în cel mai bun interes al companiei și de a nu folosi poziția de membru în Consiliul Hidroelectrica pentru a servi interese personale”, a spus Greg Konieczny, CEO și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.
Ministerul Energiei propune prelungirea mandatului membrilor Consiliului de Supraveghere cu încă patru luni, potrivit convocatorului Adunării Generale a Acționarilor companiei, care va avea loc pe 3 august.
Persoanele propuse de minister sunt: Ioana-Andreea Lambru, Radu-Spiridon Cojocaru, Karoly Borbely, Laurențiu-Dan Tudor, Horia-Marian Gâmbuțeanu, Andreea Negru-Ciobanu.
De asemenea, Fondul Proprietatea, acționarul minoritar, o propune pe Oana Truță ca reprezentant în Consiliul de Supraveghere.
Actualul Consiliu de Supraveghere a fost ales în luna aprilie tot cu un mandat provizoriu de patru luni, urmând să fie demarate procedurile de selecție a noi administratori cu mandat întreg de patru ani, în conformitate cu ordonanța privind guvernarea corporativă în companiile de stat.
În urmă cu o lună, Fondul Proprietatea a cerut revocarea a patru membri din Consiliul de Supraveghere, care ar fi fost de acord cu numirea unui nou membru al directoratului fără un proces de selecție transparent.
Cei patru pe care Fondul dorea să îi revoce sunt: Ioana Andreea Lambru, Laurențiu Dan Tudor, Horia Marian Gambuțeanu și Andreea Negru Ciobanu. Aceștia se regăsesc și pe lista cu propuneri ale ministerului care va fi discutată în AGA din 3 august.