Fostul director al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Cătălin Alexandru Ioniţă nu poate justifica suma de 1,15 milioane de lei din averea dobândită în perioada exercitării funcţiei publice, acuză ANI.
„Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 1.157.736 Lei între averea dobândită și veniturile realizate împreună cu familia de către IONIȚĂ ALEXANDRU CĂTĂLIN, fost Director General al Direcției Generale Anticorupție – Ministerul Afacerilor Interne, în perioada exercitării funcției publice.
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Cătălin Ioniţă împreună cu familia, în perioada exercitării funcţiei publice”, se arată într-un comunicat al ANI.
Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiază (de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum şi despre existenţa diferenţelor semnificative.
„Cătălin Ioniţă a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, arată sursa citată.
ANI îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, confidenţialităţii, imparţialităţii, independenţei operaţionale, celerităţii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
Cătălin Ioniță s-a pensionat la pensie la 44 de ani, după ce a pierdut funcția din cauza lipsei certificatului ORNISS
Chestorul Cătălin Ioniță a fost eliberat din funcția de șef al DGA în august 2020, pentru că nu mai deţinea autorizaţia de acces la informaţii clasificate din partea Oficiului Registrul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), necesară exercitării funcţiei.
La scurt rtimp, s-a pensionat, la vârsta de 44 de ani.
Cătălin Ioniță, care a îndeplinit și funcția de șef al Poliției Române, a fost cercetat penal în 2018, pentru infracțiunile de trafic de influență și fals în declarații în formă continuată.
Potrivit unui comunicat al DNA, în dosar este suspectă și o persoană fizică îndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de aproximativ 18 hectare, în localitatea Popești-Leordeni, județul Ilfov. În 2019, procurorii DNA au clasat dosarul, pe motiv că fapta nu există.
****