Preşedintele Vladimir Putin va încerca să obţină de la Administraţia Donald Trump eliminarea sancțiunilor economice și blocarea sistemelor antirachetă NATO din România şi Polonia, a declarat miercuri Michael Morell, fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA (CIA), într-un interviu acordat publicaţiei digitale americane The Cipher Brief.
„Reacţia lui Vladimir Putin a fost neobişnuită, dar nu surprinzătoare. Este neobişnuită pentru că, de obicei, ruşii răspund simetric atunci când Statele Unite expulzează agenţi de informaţii. Birocraţii de la Moscova aşteptau acest lucru – un răspuns simetric. Dar nu este surprinzător că Putin nu a dat curs acelei recomandări, deoarece acest lucru este compatibil cu abordarea faţă de Donald Trump: vrea să îl câştige de partea sa, îl vrea prieten”, a declarat Morell, citat de Mediafax.
„Vladimir Putin are o miză pe termen lung. Primul lucru pe care îl va vrea va fi o întâlnire bilaterală cu preşedintele Donald Trump care să producă un acord prin care Statele Unite să elimine sancţiunile occidentale impuse (Rusiei – n. red.) din cauza crizei din Ucraina şi acceptul SUA de a nu continua proiectele antirachetă din România şi Polonia, în schimbul unui efort militar comun împotriva reţelei teroriste Stat Islamic în Siria”, a adăugat Michael Morell.
SUA au expulzat la sfârșitul anului 35 de diplomați de la Ambasada rusă din Washington și de la Consulatul din San Francisco, ca răspuns la ingerința Rusiei în alegerile przidențiale din 2016.
„Am sancționat nouă entități și persoane individuale: GRU și FSB, două dintre serviciile de informații ruse; patru ofițeri ai GRU; și trei companii care au oferit sprijin material în operațiunile cibernetice ale GRU.
În plus, secretarul trezoreriei va anunța numele a doi cetățeni ruși care au folosit mijloace informatice pentru a disimula fonduri și informații de identificare personală.
Departamentul de Stat închide două sedii rusești, în Maryland și New York, folosite de personalul rusesc în scopuri de spionaj, și declară „persona non grata” 35 de agenți ruși de informații.
În fine, Departamentul pentru Securitate Internă și FBI vor declasifica informații tehnice despre activitatea informatică a serviciilor ruse civil și militar pentru a ajuta, în SUA și în străinătate, la idenficarea, depistarea și contracararea campaniei globale a Rusiei de activități informatice rău intenționate”, a declarat președintele Barack Obama pe 29 decembrie, când a prezentat măsurile fără precedent luate pentru a sancționa amestecul Rusiei în alegerile pentru Casa Albă.