FMI a atras atenția asupra adâncirii inegalităților pe care le va genera implementarea pe scară largă a Inteligenței Artificiale (IA). Astfel, economiile avansate vor beneficia de creșterea productivității în timp ce în țările slab dezvoltate și cele în curs de dezvoltare se vor pierde locuri de muncă, arată o nouă analiză a Fondului Monetar Internațional, relatează Bloomberg.
Analiza FMI a fost publicată în timp ce liderii politici și oamenii de afaceri din principalele economii ale lumii se adună la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveția. IA este un subiect de discuție la Davos, în urma creșterii popularității aplicațiilor precum ChatGPT.
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, spune că „în majoritatea scenariilor, IA va agrava inegalitatea la nivel global”.
Georgieva adaugă că factorii de decizie politică ar trebui să se ocupe de „tendința tulburătoare” pentru „a preveni ca tehnologia să alimenteze în continuare tensiunile sociale”.
Beneficiile și riscurile generate de IA sunt în prezent dezbătute la nivel internațional, și se caută soluții pentru integrarea tehnologiei fără ca aceasta să afecteze prea mult veniturile unei părți importante din populație.
Economiile dezvoltate vor beneficia de IA
FMI a spus că este posibil ca inteligența artificială să afecteze o proporție mai mare de locuri de muncă – în jur de 60% – în economiile avansate. În jumătate din aceste cazuri, angajații se pot aștepta să beneficieze de integrarea IA, care le va spori productivitatea și implicit veniturile.
În alte cazuri, IA va avea capacitatea de a îndeplini sarcini cheie care sunt executate în prezent de oameni. Acest lucru ar putea reduce locurile de muncă, afectând salariile și chiar desființarea multor locuri de muncă.
În același timp, FMI prognozează că tehnologia va afecta doar 26% din locurile de muncă din țările cu venituri mici.
Georgieva a spus că „multe dintre aceste țări nu au infrastructura sau forța de muncă calificată pentru a valorifica beneficiile inteligenței artificiale, crescând riscul ca, în timp, tehnologia să mărească inegalitatea între națiuni”.
IA va adânci inegalitățile
În general, lucrătorii cu venituri mai mari și cei mai tineri pot vedea o creștere disproporționată a salariilor după adoptarea IA. În schimb, muncitorii cu venituri mai mici și cei mai în vârstă ar putea rămâne în urmă, consideră FMI.
„Este crucial ca țările să aibă pregătite plase de siguranță socială cuprinzătoare și să ofere programe de recalificare pentru angajații vulnerabili”, a spus doamna Georgieva. „Făcând acest lucru, putem face tranziția la IA mai incluzivă, protejând mijloacele de trai și reducând inegalitatea.”
Analiza FMI a fost publicată în timp ce liderii politici și oamenii de afaceri din principalele economii ale lumii se adună la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveția. IA este un subiect de discuție la Davos, în urma creșterii popularității aplicațiilor precum ChatGPT.
Companiile au investit bani în această tehnologie emergentă, ceea ce a stârnit uneori îngrijorare în rândul angajaților cu privire la viitorul locurilor lor de muncă. Un exemplu este Buzzfeed Inc. care a anunțat că intenționează să utilizeze IA pentru a ajuta la crearea de conținut și și-a închis departamentul de știri de bază, concediind peste 100 de angajați.
Tehnologia se confruntă cu încercări sporite de reglementare în întreaga lume. Luna trecută, oficialii Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu cu privire la primele legi din lume cuprinzătoare care reglementează utilizarea IA.
Parlamentul European va vota propunerile Actului AI la începutul acestui an, dar orice legislație nu va intra în vigoare ma devreme de 2025.
SUA, Marea Britanie și China încă nu și-au publicat propriile linii directoare AI.
***