Statul român trebuie să-și gestioneze eficient participațiile pe care le mai are la companii și să-și diversifice schemele de ajutor pentru antreprenorii privați, pentru a avea creștere economică, a declarat, miercuri, Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României.
”Statul trebuie să gestioneze eficient participaţiile în companiile de stat pe care le mai are şi bunurile şi serviciile de natură fizică şi cele de natură umană. Statul trebuie să sprijine acţiunile antreprenoriale prin diversificarea schemelor de ajutor de stat. Aceste instrumente financiar bugetare sunt capabile să stimuleze creşterea economică”, a declarat oficialul BNR.
El a invocat 3 mari direcții de acțiune a statului în acest sens:
- Mixul economic
- Gestionarea activului
- sprijinirea antreprenoriatului.
Pentru aplicarea acestor deziderate, statul trebuie să aibă, însă, la dispoziţie ”un flux predictibil de resurse financiare, pentru că altfel nu are credibilitate”, a explicat Georgescu,
”Acest flux se poate asigura numai printr-o disciplină fiscală bazată pe o legislaţie fiscală şi financiar-contabilă din care să fie eliminate ambiguităţile şi breşele existente încă, din păcate, în acest cadru juridic. Dacă nu se procedează de o asemenea manieră şi statul este privit ca o entitate cu obligaţii nesfârşite, rolul şi credibilitatea statului scad în detrimentul cetăţenilor şi democraţiei”, a mai spus prim-viceguvernatorul BNR.
Florin Georgescu a făcut aceste afirmații la dezbaterea ”Perspectiva economică a României”, organizată de BNR și Finmedia, în ciclul de evenimente ”Mugur Isărescu şi invitaţii săi”.