30 iunie, 2021

Florin Cîțu Digi 24 PNRRFlorin Cîțu a anunțat marți seara la Digi24 că aprobarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă – PNRR – al României va fi amânată până la toamnă. Motivul invocat public de premier: ”Comisia Europeană intră în vacanță, mai sunt țări în situația României”.

Este a doua amânare a procedurii, iar motivul real ține de calitatea documentelor trimise la Bruxelles.

Prim-ministrul, anunță Digi24, a precizat marți că în această perioadă sunt făcute mai multe observații și clarificări, astfel încât planul ”să fie foarte bun”.

Florin Cîțu: ”Nu e nicio problemă, doar mă asigur că avem un plan foarte bun”


„Cei de la Comisia Europeană intră în vacanță. Sunt vreo șase, șapte țări care vor avea PNRR la toamnă. Nu este nicio problemă. Ce e important este să luăm toți acești bani din PNRR, indiferent dacă îi luăm cu o lună mai devreme sau mai târziu. Aprobarea va fi la toamnă. Acum sunt clarificări. Sunt detalii tehnice pentru a ne asigura că vom lua acești bani. Eu vreau să mă asigur că avem un plan foarte bun”, a spus Florin Cîțu.

Întrebat de moderator “Ce se întâmplă acum, se umblă la bani?”, premierul Florin Cîțu a răspuns:

“Nu se umblă la bani, sunt doar detalii tehnice pentru a ne asigura că vom lua acești bani. Mă asigur că vom face un plan foarte bun din plin și nu ne va mai spune Comisia Europeană că proiectul este neeligibil. Nicio țară nu primește bani vara aceasta. După aprobare, vor veni și banii, acesta a fost planul de la început, este vorba de un avans pe care îl vom primi imediat după ce va fi aprobat. ”

Președintele Iohannis a pregătit terenul pentru anunțul premierului

Președintele Iohannis a fost cel care a pregătit terenul pentru acest anunț făcut de premier. În urmă cu o săptămână, aflat la Bruxelles pentru reuniunea Consiliului European, președintele Iohannis transmitea presei că ”situația este destul de bună având în vedere că noi avem un plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă finalizat”. Dar, președintele preciza:


”Nu ne-ar ajuta o aprobare rapidă acum, fără a merge în profunzime, fiindcă ulterior aceste proiecte trebuie implementate şi decât să avem discuţii ulterioare pe fiecare tranşă de finanţare, cum din păcate s-a întâmplat de multe ori până acum, prefer să avem toate aceste discuţii şi clarificări la început. Să avem toate aspectele discutate şi lămurite cu Comisia, după care să pornim la implementarea proiectelor, în aşa fel încât să le putem implementa foarte repede şi foarte bine, fără să ne oprim pe parcurs, cum ni s-a mai întâmplat, din păcate, la fonduri europene. Că s-a oprit finanţarea, că proiectul nu a corespuns. Mai bine sacrificăm încă lună de zile sau două, clarificăm tot şi când este gata pornim şi le punem în practică”.

Realitatea de la Bruxelles diferă de realitatea de la București

Justificarea premierului Cîțu referitoare la vacanța Comisiei Europene e parțial adevărată. Comisia are întradevăr o lună de vacanță, dar asta se întâmplă în luna august. În consecință, trebuie înțeles că premierul nu se așteaptă ca planul României să fie aprobat în luna iulie, așa cum probabil se va întâmpla cu alte planuri naționale.

Surse familiarizate cu discuțiile care se poartă la Bruxelles au declarat pentru CursDeGuvernare că obstacolul major în aprobarea PNRR rămâne în continuare calitatea documentației românești. E vorba de proiecte care nu au costurile deplin justificate sau de proiecte asupra cărora planează dubii legate de eficiență or valoare adăugată în economie.

Cele mai problematice proiecte propuse prin PNRR sunt cele susținute de Ministerul Energiei și Ministerul Agriculturii, în legătură cu care Comisia a formulat cele mai multe solicitări de clarificare.

Aceasta este a doua amînare a planului românesc. România și-a asumat inițial termenul de 3o aprilie pentru depunerea PNRR, dar după etapa de discuții informale cu Comisia ministrul Cristian Ghinea a amânat cu 30 de zile depunerea documentului. Acesta a fost depus oficial pe data de 31 mai și prezentat public pe 2 iunie.

Comisia are la dispoziție 2 luni pentru analiza și aprobarea unui plan național, dar este vorba de un termen maxim, nu unul fix, deci acestea pot fi aprobate mai devreme de 60 de zile.

Bulgaria a mai anunțat oficial că a cerut Comisiei Europene să amâne examinarea planului său de recuperare.

Pe site-ul Comisiei Europene există 12 comunicări de aprobare a planurilor naționale. Comisia a făcut marți, potrivit Reuters, primele plăți în contul Planurilor naționale- avansuri în sumă totală de 800 milioane euro, pentru 16 state.

Asta înseamnă că, la zi, mai sunt 11 planuri naționale de aprobat.

România are alocate pentru proiecte PNRR 29,2 miliarde de euro, care vor fi atrași numai cu respectarea unor condiții:

  • proiectele să atingă obiectivele de etapă asumate
  • proiectele să fie finalizate până cel târziu la data de 31 decembrie 2026
  • guvernul să reușească în paralel să implementeze o serie de reforme asumate în fața Comisiei Europene
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. De ce sa nu recunoastem: este mai bine sa fie analizate in profunzime la Bruxelles planurile guv Romaniei decat sa fie respinse. Calitatea slaba a programelor romanesti este cvasi-recunoscuta.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. De ce sa nu recunoastem: este mai bine sa fie analizate in profunzime la Bruxelles planurile guv Romaniei decat sa fie respinse. Calitatea slaba a programelor romanesti este cvasi-recunoscuta.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: