Premierul Florin Cîțu a susținut, joi seara, la TVR 1, că nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru întreg Cabinetul dacă se schimbă compoziția politică a Guvernului, ci doar pentru noii miniștri. Oficial, Florin Cîțu pledează pentru refacerea coaliției de guvernare cu USRPLUS, dar acțiunile sale pregătesc un guvern minoritar PNL – UDMR.
Premierul a anunțat la TVR că ”toate variantele sunt pe masă în acest moment”. Constituția prevede că, dacă prin remanierea unui ministru se schimbă compoziția politică a Guvernului, atunci este necesar votul Parlamentului pentru un nou guvern și un nou program de guvernare.
Întrebat de acest lucru, premierul a răspuns: ”Aici trebuie să fim foarte atenți. Nu guvernul merge, merg cu miniștrii în Parlament. Guvernul cade doar dacă este o moțiune de cenzura. Dacă nu obține voturile un ministru nu se întâmplă nimic cu guvernul”.
Până la acest moment, în situația în care un partid a ieșit sau a fost dat afară de la guvernare, premierii au venit în Parlament și au cerut vot de încredere pentru un nou guvern. S-a întâmplat așa în 2007 și 2014, cu guvernele Tăriceanu și Victor Ponta.
O singură excepție s-a produs în 2006: miniștrii PUR și-au dat demisia din guvernul Tăriceanu, premierul a venit în Parlament și a cerut numirea lui Varujan Vosganian în funcția de ministru al Economiei, în locul lui Codruț Șereș.
Varujan Vosganian a fost audiat de comisiile parlamentare și a fost votat de plenul Parlamentului, fiind ulterior numit în funcție de președintele de la acea vreme Traian Băsescu.
Singurul care s-a opus la acel moment a fost Victor Ponta (PSD).