31 octombrie, 2020

Agenţia de rating Fitch a confirmat vineri ratingul suveran de ţară al României – „BBB minus” cu perspectivă negativă, ultimul din categoria recomandată pentru investiții.

Anunțul Fitch apare la trei zile după cel făcut de agenția Moody’s. O evaluare similară este așteptată și din partea Standard & Poor’ s, care va anunța propria decizie  pe 4 decembrie.

De precizat: În postarea sa, Florin Cîțu a menționat: ”În plus, agenţia de rating spune foarte clar că PNL NU creşte taxe în 2021”.

Textul original al Fitch arată:


”The ruling centre-right PNL administration has pledged to focus on efficiency and targeted measures rather than tax increases to reduce the deficit” (Administrația PNL s-a angajat să se concentreze mai degrabă pe eficienţă şi pe măsuri specifice decât pe creşteri de impozite pentru a reduce deficitul)

Agenția de rating Fitch prognozează că economia României se va contracta cu 5% în 2020 și deficitul guvernamental al României să atingă un maxim istoric de 9,5% din PIB la finele acestui an. Rata șomajului ar urma să atingă un vârf de 7,3% în 2021.

”Scenariul de bază al Fitch este că actualul Parlament, care este controlat de opoziție, nu va reuși să reintroducă majorarea inițială cu 40% a pensiilor, deoarece este foarte probabil ca președintele și Guvernul să amâne această mișcare până după următoarele alegeri parlamentare”, transmite Fitch.

”Perspectiva negativă reflectă deteriorarea finanțelor publice din cauza unor politici pro-ciclice din ultimii ani, precum și impactul pandemiei de coronavirus asupra performanțelor economice și fiscale.


Deși Fitch se așteaptă ca economia să își revină începând din 2021, incertitudinea cu privire la evoluțiile politice, combinată cu o nouă explozie a numărului de cazuri de infecție, atât pe plan intern cât și la nivel global, continuă să afecteze perspectiva economică și fiscală.

Istoricul slab în ceea ce privește consolidarea fiscală în pofida creșterii economice mari din ultimii ani, precum și nivelul ridicat al rigidităților bugetare vor continua să reprezinte o provocare semnificativă la adresa finanțelor publice pe termen mediu”, susține Fitch.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: