Președintele Rezervei Federale (Fed), Janet Yellen, și colegii săi au deschis o ”ușă” către o eventuală schimbare a perspectivelor economice pentru anul în curs, dar și a unei încetiniri a ritmului de normalizare a dobânzilor. O majorare a ratei cheie de politică monetară în martie pare mai puțin probabilă, notează presa internațională.
”Fed-ul este în poziția de a aștepta și a vedea”, spune Ryan Sweet, economist la Moody’s Analytics. ”Vor să vadă dacă ceea ce se întâmplă în economia globală și pe piețele financiare le va afecta inflația și previziunile macroeconomice”, a adăugat el. Bancherii centrali din SUA au comunicat cu prudență miercuri, admițând o înrăutățire a perspectivei globale de creștere rezultată în urma turbulențelor de pe piețele financiare, însă evitând să ofere un indiciu clar pentru data următoarei creșteri a dobânzii cheie de politică monetară.
Oficialii FOMC (Federal Open Market Committee – comitetul care supraveghează operaţiunile de piaţă monetară a Statelor Unite, n.r.) au precizat miercuri că ”monitorizează cu atenție evoluțiile financiare și economice de la nivel global”, dar și că evaluează ”implicațiile acestora asupra pieței foței de muncă și a inflației și asupra balanței de riscuri aferente perspectivelor economiei”, potrivit unui comunicat transmis în urma unei ședințe de două zile ce a avut loc la jumătatea săptămânii, la Washington.
La ședința din decembrie, reprezentanții Fed au catalogat riscurile drept ”echilibrate”. Analiștii consideră că mesajul transmis de banca centrală din SUA ar putea indica o încetinire a ritmului de creștere a dobânzilor și menținerea acestora la nivelul actual la ședința din martie.
”Reducere posibila majorare din martie deoarece dezvăluie mai multă incertitudine în rândul membrilor comitetului”, a comentat Laura Rosner, economist la BNP Paribas. ”Este vorba despre respectarea datelor și a perspectivei și există un dezacord pe aceste teme la ora actuală. Comunicatul reflectă acest lucru”, a adăugat ea.
Fed a menținut dobânzile la nivelul de 0,25-0,5% pe an. La finele anului trecut, banca centrală din SUA a majorat pentru prima dată în șapte ani. Decizia a pus capăt unei perioade fără precedent marcată de dobânzi situate la niveluri minime record, parte a unor politici ieşite din comun şi controversate ale băncii centrale din SUA, calibrate pentru a stimula economia americană în urma celei mai mari recesiuni de la Marea Depresiune şi până în prezent. Fed a redus dobânzile aproape de zero în decembrie 2008, la trei luni de la prăbuşirea băncii Lehman Brothers şi cu zece luni înainte ca rata şomajului din SUA să atingă 10%.