4 martie, 2019

Gigantul petrolier Exxon Mobile a anunțat descoperirea unor rezerve offshore de gaze naturale în apele teritoriale ale Ciprului, la sud de Limasol.

Compania a anunțat că forajele de adâncime din zona de coastă a orașului Limasol au dat „rezultate încurajatoare”, potrivit The Guardian.


Rezervele ar fi de circa 140 – 200 de miliarde de metri cubi, potrivit estimărilor citate de ministrul cipriot al Energiei, Georgios Lakkotrypis.

Concurență pentru Neptun Deep

Exxon Mobile este și concesionar, alături de OMV Petrom, al zăcământului românesc Neptun Deept din Marea Neagră și șansele exploatării acestuia ar putea să scadă, faţă de cele ale zăcământului cipriot.

Zăcământul din Marea Neagră, descoperit de consorţiul ExxonMobil – OMV Petrom  în 2012, a fost estimat inițial între 42 de miliarde și 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Astfel, estimarea zăcământului cipriot este de 2- 3 ori mai mare decât cea a Neptun Deep şi aproximativ egală cu cea a tuturor rezervelor din platoul românesc al Mării Negre, potrivit unor date puse în circulaţie de Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM).


Rezervele la care ar avea acces Exxon în Marea Neagră s-ar putea dovedi suficient de inferioare faţă de cele din sudul Ciprului, pentru ca acestea din urmă să devină prioritare.

În plus, noile constrângeri impuse de OUG 114 au determinat OMV Petrom să amâne decizia de investiţie în exploatare.

Atractivitatea zăcământului cipriot s-ar putea dovedi decisivă în ecuația costurilor Exxon, care și-a schimbat abordarea în această privință, căutând mai multă prudență în investiții.

Mai trebuie spus că, în cazul cipriot  există anumite tensiuni geopolitice, din cauza pretențiilor Turciei, care susține republica separatristă a Ciprului de Nord, locuită mai ales de ciprioți turci.

În Marea Neagră, pretenţiile ruse produc tensiuni comparabile, dar la care se adugă tensiunile legislative interne de tipul OUG 114 sau al legii offshore.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: