8 mai, 2022

Războiul din Ucraina a reaprins perturbarea lanțurilor de aprovizionare globale, ca și în Europa Centrală și de Est (ECE), iar exporturile României au cea mai mare expunere din regiune la efectele acestui fenomen.

România poate suferi o scădere cu 7,1% a exporturilor sale reale, la creșterea cu o singură unitate a gradului de funcționare anormală a lanțurilor de aprovizionare, măsurat de Global Supply Chain Pressure Index (GSCPI), potrivit calculelor Erste Group Research (EGR).

Este cel mai semnificativ efect înregistrat în țările ECE.  România depinde de importurile intermediare, la care contribuie inclusiv inputuri din zona de război, la care se adaugă valoare în România prin prelucrare și care sunt reexportate.


Lanțurile de aprovizionare ale producției de automobile simt deja impactul cablurilor lipsă din Ucraina. În plus, din Ucraina provine aproximativ jumătate din neonul de calitate folosit la producția de  semiconductori a lumii. Este cheia pentru lasere în producția de cipuri.

(Citiți și: Dobânzile la finanțarea României au sărit de 7%, mai mari decât în 2012)”

Rusia este, de asemenea, un jucător cheie în producția de nutrienți, cum ar fi potasiul și fosfatul, care sunt ingrediente vitale în îngrășăminte.

În sumă, există un potențial semnificativ de perturbări suplimentare și de creștere a inflației,  aceste legături de aprovizionare fiind împiedicate de război.

România în lanțurile de aprovizionare globale / regionale

Valoarea adăugată în România în inputurile exportate către alte economii ajunge la 23%, cea mai mare pondere dintre țările ECE. Ponderea valorii adăugate în produsele intermediare importate de România este similară și cea mai mică.


În aceste condiții, „creșterea cu o unitate a indicelui GSCPI (pe parcursul a 4 trimestre) ar duce la o scădere anuală a exporturilor cu 4,6% în Cehia, cu 5,1% în Slovacia și cu 7,1% în România. Acesta este un impact deloc neglijabil”, spune analiza Erste Group Research (EGR).

La calculul expunerii economiilor central și est europene la perturbarea lanțurilor de aperovizionare globale, Erste Group Research (EGR) a folosit selectiv indicele Indicele Global Supply Chain Pressure Index (GSCPI), conceput și calculat de filiala New York a Federal Reserve (banca centrală a SUA).

GSCPI folosește la rândul său mai mulți indicatori meniți să descrie rupturile lanșurilor de aprovizionare (costurile și durata transporturilor, gradul de procesare, indicii Purchasing Managers’ Index – PMI), potrivitr EGR.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: