Cele mai recente date cu privire la evoluția economiei germane indică o revenire în ”V”, cel puțin pentru moment, principala îngrijorare fiind legată de măsura în care această tendință se va menține și în lunile ce urmează.
Producția industrială din Germania, cea mai mare economie din zona euro și principalul partener comercial al României, a înregistrat un avans de 11,1% în iunie, față de 10,3% în mai, potrivit datelor publicate vineri de biroul german de statistică.
Față de anul trecut, producția industrială a ”locomotivei” europene s-a menținut cu 12% mai redusă.
”Avansul din iunie a fost sprijinit de producția din toate sectoarele. Dacă includem energia și construcțiile, producția a înregistrat un avans de 8,9% față de mai, după ce în mai înregistrase o creștere de 7,4% față de aprilie. În același timp, exporturile au consemnat o creștere de 15% lună la lună, față de 9% în mai. Cu aceste cifre puternice, o revizuire în sus a PIB-ului din T2 nu este exclusă”, notează analiștii băncii olandeze ING.
Joi, Germania a anunțat o creștere cu 27,9% a comenzilor din sectorul manufacturier. Acestea au fost totuși cu 11% sub cele din iunie 2019.
”Cu o mică întârziere, industria pare să ajungă din urmă consumul privat. Chiar dacă producția industrială va stagna în trimestrul al treilea, tot ar înregistra o creștere de 10% față de T2. Acest lucru arată că ridicarea restricțiilor înseamnă o creștere aproape mecanică a economiei în trimestrul al treilea”, mai punctează economiștii ING.
Mare parte a economiei germane funcționează la 90% din capacitatea de dinainte de pandemie. Producția industrială este la circa 85% din capacitate de anul trecut.
Analiștii băncii olandeze semnalează totuși că industria germană s-a confruntat cu dificultăți în urmă cu puțin timp, statul riscând chiar o intrare în recesiune tehnică.