15 mai, 2013

Perspectivele rămân sumbre pentru zona euro, care se menține în recesiune în primul trimestru al anului, în timp ce Franța, cea de-a doua economie a zonei, înregistrează un nou regres al Produsului Intern Brut de 0,2%.

Potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat, Produsul Intern Brut a înregistrat un declin de 0,2% în primul trimestru, după o scădere de 0,6% în trimestrul precedent.

În pofida faptului că analiștii se așteptau la o creștere de 0,3%, Germania se mulțumește cu o creștere timidă a PIB-ului de doar 0,1% în primul trimestru, după ce economia ‘’motorului’’ Europei s-a contractat cu 0,7% în ultimele trei luni ale anului 2012.


Acestei dezamăgiri i se adaugă intrarea oficială în recesiune a Franței, considerată de experți noul ‘’bolnav al Europei’’.
PIB-ul Franței înregistrează un declin de 0,2% în primul trimestru, după o contractare de o amploare similară în ultimul trimestru al anului 2012. Cu toate acestea, guvernul francez își menține preziunile de creștere cu 0,1% pentru 2013.
Preşedintele francez, Francois Hollande, a admis că situaţia economică a Franţei este ‘’gravă”, dar a spus că recesiunea în care a intrat ţara este „mai puţin profundă decât cea cunoscută în 2008 – 2009”. „Situaţia economică este gravă, nu serveşte la nimic să minimalizăm”, a declarat şeful statului francez, subliniind însă “pana de creştere” priveşte întreaga Europă.

Potrivit datelor Eurostat, recesiunea se menține în Italia și Spania, unde PIB-ul a înregistrat un declin de 0,5% în primele trei luni ale anului. Fost ‘’elev model’’ al zonei euro, Olanda este, de asemenea, în recesiune, cu un PIB în scădere cu 0,1%.

În același timp, economia Greciei s-a contractat cu 5,3% în primul trimestru din 2013, după o scădere de 5,7% în ultimele trei luni din 2012, deoarece măsurile de austeritate continuă să afecteze consumul şi investiţiile.

Pe de altă parte, Produsul Intern Brut al Marii Britanii a înregistrat o creştere de 0,3% în primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, ceea ce permite Regatului să evite cea de a treia recesiune de după 2008. În ultimele trei luni ale anului trecut, economia britanică a înregistrat o contracţie de 0,3%.


Prezentarea datelor privind economia Franței coincide cu o vizită a președintelui Francois Hollande la Bruxelles, unde sunt așteptate discuții privind reformele cerute Parisului în schimbul reformelor structurale cerute Parisului în schimbul perioadei de grație pentru reducerea deficitului bugetar.

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, într-un interviu pentru postul Europe1, că vizita președintelui Francois Hollande la Bruxelles nu este un ‘’examen’’,însă a evitat să se pronunțe asupra programului de reforme al guvernului francez, asupra căruia executivul european își va anunțat opinia la 29 mai.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: