20 noiembrie, 2024

Cele mai mari economii din Europa ar trebui să-și dubleze cheltuielile prntu înarmare pentru a face față provocării Rusiei după ce a invadat Ucraina, precum și unei posibile diminuări a sprijinului american în perioada administrației lui Donald Trump, potrivit unui raport Bloomberg Intelligence.

Cele 15 state europene membre ale NATO s-ar putea să fie nevoite să crească cheltuielile militare cu aproape 340 de miliarde de dolari anual, până la 720 de miliarde de dolari, este concluzia studiului BI coordonat de George Ferguson.

SUA ar putea să-și reducă contribuția la securitatea UE

În campania sa electorală, Donald Trump a declarat că SUA nu va mai participa la securitatea Europei, iar în timpul unui summit NATO din timpul primului mandat, Trump a amenințat că va retrage Statele Unite din alianța militară dacă aliații nu își vor spori cheluielile de apărare.


„Agresiunea Rusiei a provocat deja majorarea cheltuielilor de apărare în Europa”, a scris Ferguson în raport. „Cu toate acestea, ar putea fi nevoie de mai mult pentru a sprijini Ucraina, pentru a contracara agresivitatea Moscovei în regiune și pentru a face față concurenței strategice a Chinei”.

UE trebuie să-și crească productivitatea

Raportul urmează avertismentului fostului președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, care vorbeste despre o „agonie lentă” a Uniunii Eruopene dacă statele membre nu reușesc să își crească rapid productivitatea cu investiții suplimentare. El a spus spus că UE trebuie să își intareasca capacitatea din industria de armament pentru a fi capabilă să-și apere valorile fundamentale ale regiunii.

Potrivit raportului, Europa are nevoie urgentă de tancuri de luptă, piese de artilerie și vehicule de transport pentru infanterie pentru forțele sale terestre, precum și aeronave de sprijin.

Companiile care ar putea beneficia de creșterea cheltuielilor militare le includ pe Leonardo SpA, Airbus SE, BAE Systems Plc și Rolls Royce Holdings Plc, au scris analiștii.

Reînarmarea Europei ar dura peste 10 ani


După zeci de ani de neglijare a industriei militare după sfârșitul Războiului Rece, procesul de reînarmare la această scară ar putea dura în Europa peste 10 ani, cu întârzieri inerente provocate de subcontractori și cu lanțurile actuale de aprovizionare întinse la maximum.

Iar industria de apărare europeană probabil că nu va putea furniza tot ce este necesar pentru înarmare pe termen scurt și mediu.

„Este posibil ca europenii să fie forțați să-și regândească prioritățile cheltuielilor publice, cu mari deficite bugetare, dar dimensiunea amenințării este mult prea mare pentru a o putea ignora”, declară Ferguson.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: