6 noiembrie, 2018

Miniştrii de finanţe din ţările Zonei Euro (Eurogrup) au cerut Italiei încăodată să-şi revizuiască bugetul pe 2019, pentru a evita creşterea datoriei publice, potrivit comunicatului emis de organismul european, luni seară.

Astfel că membrii Eurogrup au primit cu scepticism promisiunile ministrului de finanţe italian, Giovanni Tria, potrivit cărora proiectul de buget va promova în egală măsură creşterea şi administrarea datoriei, potrivit Politico.

„Abordarea reducerii suficiente a datoriei şi atingerea obiectivelor bugetare pe termen mediu (MTO) sunt parte integrantă a Pactului de Stabilitate şi Creştere (SGP)”, precizează documentul Eurogrup, enmis după prima zi a sesiunii din această lună.


Ca urmare, Eurogrup se aşteaptă ca „Italia şi Comisia (Europeană) să se angajeze într-un dialog deschis şi constructiv pentru pregătirea unui proiect de buget revizuit, care să fie în concordanță cu Pactul de stabilitate”, mai spune documentul citat.

Proiectul de buget al Italiei pe 2019 prevede un deficit de 2,4% din PIB, sub limita maximă de 3%, dar Comisia Europeană a obiectat că acest deficit este prea mare pentru ca guvernul italian să reducă datoria publică a ţării sale.

Gradul de îndatorare al Italiei, de 132% față de PIB, este al doilea cel mai mare după cel al Greciei.

Comisia Europeană (CE) a emis, luna trecută, un avertisment sever Italiei, cerând guvernului de la Roma să prezinte până la 13 noiembrie un proiect revizuit de buget, asupra căruia urmează să se pronunțe pe 21 noiembrie.


Este pentru prima dată în istorie când CE emite un astfel de avertisment, a cărui nerespectare ar putea avea, teoretic, consecințe severe asupra Italiei, culminând cu sancțiuni financiare care pot ajunge la 0,5% din PIB-ul Italiei (circa 9 mld. Euro).

Procedura, descrisă în regulamentele europene, prevede parcurgerea mai multor paşi. În primul rând, Consiliul European trebuie să identifice „discrepanțe semnificative ale poziției bugetare față de obiectivul bugetar pe termen mediu sau ale ritmului de ajustare care trebuie să conducă la realizarea acestui obiectiv”.

(Citiți și: Ușor de zis, greu de făcut: Comisia Europeană și declanşarea mecanismului de sancţionare a Italiei)

Preşedintele Europgrup, Mário Centeno (foto), a declarat că se aşteaptă ca Italia să prezinte un proiect bugetar care „să se conformeze cu regulile fiscale europene”.

Ceilalţi miniştri de finanţe s-au abţinut de la declaraţii publice, dar opiniile lor au fost aspre în spatele uşilor închise: ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, ar fi spus că Italia „trebuie să respecte regulile”, iar „orice altceva ar însemna sfârşitul Zonei Euro”, potrivit Politico.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: