Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei Andreicuț, prezent la slujba de duminică de la Biserica Ortodoxă din Șimleu Silvaniei, a fost întâmpinat de sute de credincioși veniți din tot Sălajul, care au cerut alungarea episcopului Petroniu (foto) din județ, relatează Monitorul de Sălaj.
Petroniu Florea a fost suspendat din funcţie în urmă cu o lună, după ce, în octombrie, procurorii au deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Procurorii îl acuză pe vicarul Ionuţ Pop că şi-ar fi însuşit ilegal, din conturile Episcopiei Sălajului, în aproximativ trei milioane de deli, în perioada 2020 – 2024, dar adevăratul destinatar al banilor ar fi fost episcopul Petroniu, conform Monitorului de Sălaj.
Enoriașii cer vacantarea postului de episcop, mitropolitul le cere răbdare
Credincioșii i-au transmis Mitropolitului Andreicuț că vor ca Petroniu să plece din Episcopie și au cerut vacantarea funcției.
Ei solicită înlocuirea lui Petroniu cu un episcop nou, care să aibă „cu smerenie și frică de Dumnezeu”.
Mitropolitul Andrei Andreicuț le-a răspuns protestatarilor că „așa va fi”(n.r. – va veni un Episcop cu frică de Dumnezeu). Apoi, Mitropolitul le-a cerut credincioșilor să se roage și pentru Episcopul Petroniu, pentru iertarea păcatelor.
Înaltul ierarh a mai spus că este nevoie de răbdare pentru ca lucrurile să se facă cum trebuie. „Lucrul bun se face cu rânduială”, a conchis IPS Andreicuț.
Amenințări cu proteste la sediul mitropoliei
Credincioșii din Sălaj sunt foarte revoltați și l-au avertizat pe Mitropolitul Andreicuț că sunt pregătiți să organizeze un mega-protest la Cluj, la sediul Mitropoliei, unde vor veni înarmați cu pancarte și vor scanda lozinci pentru demiterea urgentă a Episcopului Petroniu, cel care a făcut de rușine întreaga comunitate de credincioși din Sălaj, dar și din întreaga țară, prin dezvăluirile apărute în presă.
Printre multe altele, reclamanţii îl acuză pe eparhul Sălajului de o atitudine nepotrivită cu funcţia de părinte spiritual al eparhiei. „Comportamentul său este dictatorial, iar unii preoţi au fost pedepsiţi pe nedrept cu dojane arhiereşti sau canon la mănăstire”, se menţionează în memoriu.
Episcopul Petroniu este acuzat că îşi vopseşte, din cochetărie, părul şi barba, că nu mai sărută icoanele după pandemia de Covid-19 şi că nu a participat la slujbe importante precum Liturghia Darurilor din Postul Mare, relatează Bihoreanul.
Enoriașii, obligați să cumpere cărțile lui Petroniu Florea
De asemenea, el este acuzat că a încetăţenit între preoţi obiceiul să îi dea bani dacă îi vizitează în parohii, şi-a numit consilieri ca să îi poată instala fără concurs preoţi la oraş şi, avid de îmbogăţire, a instituit taxe periodice.
„A impus cumpărarea cărţilor proprii şi a altor tipărituri, toate la suprapreţ (când Biblia costa 60 de lei, noi plăteam o carte neînsemnată cu 100 lei). Numărul de cărţi impuse variau între 4 – 5 exemplare la parohii mici, până la 30 la parohiile din oraş, iar la mănăstiri 100 – 150 de exemplare. Peste 20 de volume!”, au scris protestatarii.
(Citește și: Patriarhia Română: Arhiepiscopul Teodosie, la judecata Sinodului, pentru susținerea lui Călin Georgescu și afirmația că Vladimir Putin este un om al păcii)
****
Un răspuns
Sperăm că vor ieși la iveală și celelalte informații relevante din partea celorlalți înalți prelați. Să fim serioși, credeți cu adevărat că astfel de practici s-au limitat doar la această episcopie sufragană a Mitropoliei Clujului? Vreți să ne spuneți că la Cluj nimeni nu a știut nimic? Este greu de crezut.
Oameni buni, este evident că cei de sus cunoșteau situația și, probabil, au profitat de ea atâta timp cât le-a servit interesele. Iar când lucrurile au devenit incomode sau publice, au decis să-l „execute” pe cel implicat, pentru a-și proteja imaginea. Însă aceste practici nu se limitează la un caz izolat. De aceea, abia aștept ca organele competente să își facă datoria și să investigheze în profunzime activitățile ierarhilor din toate cultele.
Adevărul este că multe dintre pozițiile clericale sunt ocupate prin practici care implică șpăgi sau alte forme de corupție. Sumele exorbitante care se vehiculează pentru numirea în anumite funcții sunt de-a dreptul scandaloase. Mai mult, după obținerea unei parohii, unii din înaltul cler ajung să impună așa-zise „taxe de protecție” pentru menținerea poziției.
Cât despre credincioșii de rând, din păcate, mulți dintre ei trăiesc într-o stare de alienare mentală. Lipsa unei educații critice și atașamentul excesiv față de tradiții habotnice îi împiedică să vadă realitatea. Însă speranța rămâne: dacă românii vor reuși să se trezească la realitate, acest sistem putred și corupt va putea fi schimbat.
De zeci de ani, mulți așteptăm să se facă dreptate. Este momentul să nu mai închidem ochii și să cerem răspundere!