17 iulie, 2023

Uniunea Europeană vrea să facă din achiziția comună de gaze o caracteristică permanentă a strategiei energetice post-Rusia.

Achizițiile comune au fost decise în perioada de vârf a crizei energetice declanșate de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei cu scopul principal de a opri statele membre să liciteze unele împotriva altora, provocând creșteri artificiale de prețuri.

Platforma UE se extinde cu noi produse și servicii

Comisia Europeană, anunță Bloomberg, propune extinderea măsurii pentru a include achiziționarea de hidrogen și alte gaze decarbonizate, precum biometanul. Participarea la platforma de cumpărare în comun ar fi voluntară, cu excepția cazului unei alte crize energetice, când blocul ar putea face obligatorie punerea în comun a cererii. De la achizițiile comune va fi exclus în continuare gazul rusesc, o măsură impusă cumva și de anunțul Ucrainei referitor la intenția de a nu prelungi acordul său cu Gazprom pentru tranzitul de gaze rusești către UE.


Platforma comună europeană ar putea include și alte produse sau servicii energetice, cum ar fi captarea și stocarea carbonului sau achiziția de minerale rare necesare pentru tehnologii verzi.

Aceste propuneri arată că, în opinia Bruxelles-ului, măsura de criză destinată evitării creșterilor mari de preţuri la energie înregistrate anul trecut a avut succes şi oferă un model pentru cooperarea viitoare.

Cele două licitaţii pentru achiziţii comune de gaze derulate până acum au reuşit să aducă laolaltă cumpărători şi vânzători pentru o cantitate totală de 23 de miliarde de metri cubi de gaze, echivalentul a 15% din livrările care, înainte de declanşarea războiului din Ucraina, veneau în fiecare an din Rusia.

Propunerea ar urma să fie inclusă în viitorul Pachet de decarbonizare a pieţelor hidrogenului şi gazelor, care în prezent este negociat de statele membre şi Parlamentul European.


Companiile ar urma să fie obligate să dezvăluie informaţii generale după negocierile derulate prin intermediul platformei – volumul, durata şi părţile din orice acord. Preţul plătit pentru gazele livrate nu va fi public.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: