9 iulie, 2022

Elon Musk a făcut vineri primul pas pentru a pune capăt înţelegerii de 44 de miliarde de dolari pentru achiziţionarea Twitter – cea mai recentă întorsătură din această saga în care CEO-ul miliardar al Tesla a devenit cel mai mare acționar al companiei, a refuzat un loc în consiliul de administraţie, a acceptat să cumpere platforma de socializare, iar apoi s-a răzgândit. Următorul capitol va fi, cel mai probabil, o luptă în instanţă, potrivit CNN.

Potrivit unei scrisori transmis de un avocat care îl reprezintă pe Musk către avocatul Twitter, miliardarul pune capăt înțelegerii deoarece Twitter „încălcă substanțial mai multe prevederi” ale acordului inițial, care a fost semnat în aprilie.

Musk și-a exprimat de mai multe săptămâni îngrijorarea, ce nu părea să fie bazată pe dovezi concrete, că există un număr mai mare de roboți și conturi de spam pe platformă decât a anunţat public Twitter.


Analiștii au speculat că preocupările ar putea fi o încercare de a crea un pretext pentru a ieși dintr-o înțelegere pe care o consideră acum prea scumpă, după ce acțiunile Twitter, dar şi piața tehnologiei în general au scăzut în ultimele săptămâni. Acțiunile Tesla, pe care Musk se baza parțial pentru a finanța tranzacția, au scăzut, de asemenea, brusc de la anunţul cumpărării.

„Consiliul de administrație Twitter se angajează să încheie tranzacția la prețul și condițiile convenite cu domnul Musk și intenționează să inițieze acțiuni în justiție pentru a pune în aplicare acordul de fuziune”, a spus președintele consiliului de administrație Twitter, Bret Taylor, într-un postare de vineri. Un mesaj similar a fost transmis de companie. „Suntem încrezători că vom învinge în Delaware Court of Chancery”.

Motivele lui Elon Musk

Acțiunile Twitter au închis vineri cu o scădere de 5% şi au continuat să se deprecieze şi în tranzacţiile de după orele de program, în vreme ce acţiunile Tesla au avansat.

Musk a anunţat în mai că preluarea este „în așteptare”, în urma evaluării numărului de conturi false şi spam de pe platformă. Anterior, el declarase că doreşte să achiziționeze Twitter tocmai pentru a eradica aceste practici de pe platformă.


Luna trecută, el a amenințat direct că va renunța la înțelegere, acuzând Twitter că a încălcat acordul de fuziune prin faptul că nu furnizează datele despre care spune că are nevoie pentru a evalua numărul de conturi false de pe platformă. Ca răspuns, Twitter a fost de acord să predea datele.

Totuși, avocatul lui Musk a susținut în scrisoarea de vineri că Twitter „nu și-a respectat obligațiile contractuale” de a furniza date suficiente și a spus că Twitter „pare să fi făcut declarații false și înșelătoare pe care s-a bazat domnul Musk” atunci când a fost de acord cu afacere.

Cifrele din spatele tranzacţiei

Acuzând Twitter de încălcarea materială a acordului de fuziune, Musk pare să îşi construiască argumente care să justifice de ce nu ar trebui să fie obligat să plătească miliardul de dolari prevăzut în clauzele acordului drept taxă în cazul în care achiziția eșuează, crede Carl Tobias, profesor de drept la Universitatea din Richmond.

Acțiunile Twitter se tranzacționează la circa 36 de dolari, în scădere cu aproape 30% față de prețul din ziua în care Musk și Twitter au anunțat achiziția și cu mult sub cei 54,2 dolari per acțiune oferit de Musk.

Acest lucru sugerează un scepticism profund în rândul investitorilor cu privire la finalizarea tranzacției la prețul convenit. Valoarea în scădere ar putea fi, de asemenea, printre motivele care l-au determinat pe Musk să nu mai fie interesat de tranzacție, cred analiștii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: