15 mai, 2018

Autorităţile devin adesea dependente de un singur furnizor sau distribuitor, în principal la achiziţionarea de aplicaţii software dezvoltate la cerere şi de dispozitive medicale, este concluzia unui studiu realizat de Consiliului Consiliul Concurenţei referitor la efectul de captivitate în achiziţii publice.

Captivitatea este un fenomen de piață generat de restricțiile de natură tehnică și legală.


Studiu arată principalele problemele cu care se confruntă autoritățile contractante cu privire la efectul de captivitate și propune soluții pentru reducerea riscului ca autoritățile contractante să devină dependente de un furnizor dincolo de intervalul de timp specificat în contractul inițial de atribuire.

În domeniul IT

Captivitatea autorităților contractante a fost identificată în special în cazul achiziţiilor publice privind dezvoltarea unor aplicații software personalizate.

Cauza – omisiunea autorităților contractante de a include în contract dreptul de proprietate asupra aplicațiilor, adică a codului sursă.

Consiliul Concurenței recomandă în acest domeniu să se specifice în caietul de sarcini cerințele legate de licențiere și alte aspecte legale, precum:

  • licențiere nelimitată a aplicațiilor achiziționate pe bază de licență
  • transferul proprietății intelectuale asupra tuturor livrabilelor rezultate în procesul de implementare, către instituția în cauză.

Consiliul recomandă ca la redactarea caietelor de sarcini pentru achiziția aplicaţiilor să fie stabilite și prevederi referitoare la livrabilele proiectului şi transferul de cunoştinţe.

Prevederi ce ar trebui să asigure continuitatea soluției și să permită autorității contractante operarea de modificări:

  • transferul codului sursă (în cazul soluțiilor personalizate) cu posibilitatea modificării independent de furnizor
  • transferul tuturor livrabilelor realizate în cadrul proiectului în formă prelucrabilă/editabilă
  • proprietatea datelor și/sau posibilitatea extragerii acestora în mod automat, fără a fi necesară intervenția furnizorului (export date)
  • prevederea unui plan de transfer al cunoștințelor tehnice la încheierea relației contractuale cu un anumit furnizor

„Pe lângă soluţia software funcţională, beneficiarul se va asigura că îi vor fi furnizate şi alte livrabile conexe, cum ar fi documentaţie tehnică de proiect, codul sursă, documentaţia tehnică de utilizare, documentaţia de administrare şi operare, planuri de testare etc.”, recomandă Consiliul.

În cazul în care, în elaborarea documentaţiei de atribuire se utilizează mărcile produselor, va avea loc o restrângere a concurenţei la furnizorii care oferă marca respectivă sau se va crea o situaţie de monopol, care va avea consecinţe asupra preţurilor de achiziție.

Utilizarea mărcilor este permisă numai cu titlu excepţional, atunci când o descriere suficientă nu este posibilă prin alte mijloace prevăzute de legislaţie.

Principalii furnizori de produse software/servicii IT care în perioada 2011 – 2016, au înregistrat cele mai mari venituri din contractele încheiate cu autoritățile publice, a constatat Consiliul Concurenței:

(Citiți și: ”A crăpat: Datele din sistemul informatic al Casei Asigurărilor de Sănătate nu mai pot fi certificate fără dubii. Nimeni nu mai poate garanta nici funcționarea sistemului și nici corectitudinea datelor”)

În domeniul echipamentelor și aparaturii medicale

Captivitatea se manifestă cel mai adesea prin faptul că o autoritate contractantă se trezește obligată să achiziționeze pise de schimb și consumabile doar de la furnizorul echipamentelor, toate celelalte fiind incompatibile.

În acest caz, întocmirea specificațiilor tehnice este foarte dificilă, atât pentru personalul specializat în domeniul achizițiilor publice, cât și pentru medicii/asistentele utilizatori.

Caietul de sarcini trebuie să conțină detalii tehnice specifice ariei de utilizare a echipamentului, astfel încât să permită/să fie posibil accesul mai multor operatori economici la procedura respectivă, spune Consiliul Concurenței.

Consiliul recomandă ca, la redactarea caietului de sarcini, unităţile medicale să analizeze atent caracteristicile tehnice ale produsului pe care îl deţin, performanţa bunului care va fi cumpărat, costurile de mentenanţă post-garanţie, dar şi costurile pieselor de schimb.

(DESCĂRCAȚI AICI STUDIUL CONSILIUL CONCURENȚEI)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: