2 martie, 2015

eduard_hellvig_ - CopyEuroparlamentarul PNL Eduard Hellvig devine al cincilea director SRI de la inființarea instituției, după votul dat luni de plenul Parlamentului.Votul ar fi putut fi obținut încă de la începutul săptămânii trecute, însă, încălcând o cutuma instalării după avizul Comisiei de specialitate, decizia a fost lăsată în coadă de pește, până la înțelegerea dintre PSD și PNL.

Cum nu deținea majoritatea necesară în Parlament, PNL a trebuit să facă unele concesii politice PSD pentru a evita ca, în premieră, o nominalizare făcută de șeful statului pentru conducerea unui serviciu secret să fie picată la vot.

Majoritate covârșitoare în favoarea noului director SRI

Parlamentul României a aprobat, cu 498 voturi pentru și 15 împotrivă, numirea lui Eduard Hellvig în fruntea SRI. După anunțarea rezultatului votului, Eduard Hellvig a depus în fața Parlamentului jurământul și a citit o scurtă declarație în care a menționat faptul că va continua „lucrurile bune” făcute de SRI.


La ieșirea din sala plenului, noul director a fost întrebat în legătură cu o postare de pe Facebook din ianuarie, în care-și exprimă viziunea privind provocările de securitate ale României în anul 2015. Potrivit proaspătului nominalizat la funcția de director al SRI, ecuația securității Nord-Atlantice pentru anul 2015 este ”Axa București-Berlin-Washington” .

Eduard Hellvig a precizat că parteneriatul cu SUA rămâne o prioritate pentru SRI.

PNL a cedat președinția Comisiei de modificare a Constituției

Surse politice afirmă că PNL a încercat să convoace încă de săptămâna trecută plenul pentru votul asupra validării noului director SRI, mai ales că procedurile preliminare fuseseră îndeplinite.

Demersul PNL a fost blocat însă de PSD, care a condiționat acest vot de o rocadă a președințiilor Comisiilor speciale de modificare a Constituției și de Cod Electoral.


Președinția primei comisii (modificarea Constituției) este deținută în acest moment de PNL, iar cea de-a doua (de Cod Electoral) de PSD.

PNL îi înlocuiește din Comisia de modificare a Constituției pe : Crin Antonescu, Petre Roman (încetare mandat), George Scutaru (demisie), Alina Gheorghiu și Tudor Chiuariu. În locul acestora, în comisie intră deputații Ioan Cupșa, Eugen Nicolăescu, Gabriel Andronache și senatorii Puiu Hașotti și Cătălin Boboc.

PNL a fost de acord să cedeze șefia acestei comisii, care va reveni, afirmă surse din comisie, actualului vicepreședinte Ioan Chelaru (PSD), urmând ca președința Comisiei de Cod Electoral să fie preluată de liberalul Mihai Voicu.

De remarcat reticența PSD de a susține la președinția Comisiei de modificare a Constituției pe senaturul Călin Popescu Tăriceanu, așa cum se aștepta șeful Senatului.

Sursele citate au explicat că PSD încearcă prin preluarea conducerii Comisiei de modificare a Constituției să țină sub control decizii importante, precum dimensionarea și structura Parlamentului, rolul și atribuțiile principalelor puteri etc.

Ce va găsi noul director la serviciu

Eduard Hellvig ajunge în fruntea SRI într-o perioadă complicată pentru această instituție, a cărei conducere a stat, în ultima perioadă, nepermis de mult ”în lumina reflectoarelor”.

Serviciul a pledat, pe căi formale sau informale, pentru adoptarea pachetului de legi cu referire la siguranța națională în ciuda problemelor reclamate de societatea civilă, legi care au fost declarate neconstituționale de CCR. Iar preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a vorbit inclusiv despre anumite presiuni pe care SRI le-ar fi exercitat asupra curţii pentru “validarea” legislaţiei Big Brother.

Toate proiectele – vizând securitatea cibernetică, identificarea utilizatorilor de cartele pre-pay și retenția datelor – ar trebui reformulate cu respectarea drepturilor omului.

Ca incompatibilitate cu statutul SRI, asupra lui George Maior, dar și asupra adjunctului Florian Coldea, au planat și suspiciuni de implicare în politică, suspiciuni insuficient clarificate.

După cum insuficient clarificate rămân și semnele de întrebare legate de relația generalului Coldea cu “mediul de afaceri“.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: