O pandemie de sănătate mintală cuprinde locurile de muncă din întreaga lume, sectorul serviciilor financiare fiind printre cele mai afectate, scrie Financial Times.
Un sondaj realizat de Deloitte anul acesta a constatat că proporția angajaților din Marea Britanie care suferă de toate cele trei semne principale ale epuizării — epuizare fizică, scăderea performanței și distanțarea mentală de locul de muncă — era de 17% în sectorul financiar și de asigurări, comparativ cu 12% media generală.
Sondajul a mai arătat că costul mediu anual al sănătății mintale precare pe angajat în sectorul financiar și de asigurări era de 5.379 de lire sterline, de peste două ori mai mare decât în oricare dintre celelalte 14 sectoare analizate.
Raportul se adaugă unui volum tot mai mare de cercetări privind impactul unei crize globale de sănătate mintală asupra companiilor și locurilor de muncă.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății și Organizației Internaționale a Muncii, aproximativ 12 miliarde de zile de muncă se pierd anual din cauza depresiei și anxietății, ceea ce costă economia globală 1 trilion de dolari anual.
„Dimensiunea problemei este extrem de îngrijorătoare, în special în rândul tinerilor,” a declarat Kate Pickett, profesor de epidemiologie la Universitatea din York.
„Oamenii se întreabă dacă este vorba pur și simplu de o mai mare raportare de cazuri de boli mintale pentru că oamenii sunt mai dispuși să le raportez decât erau în trecut,” a adăugat ea. „Creșterea a fost totuși atât de mare încât este clar că se întâmplă ceva.”
Costul vieții, rețelele sociale și pandemia
Factorii care alimentează criza globală de sănătate mintală variază de la costul vieții până la utilizarea omniprezentă a rețelelor sociale
Companiile au început să se concentreze din ce în ce mai mult pe modalități de a promova bunăstarea angajaților.
O tendință de scădere a sănătății mintale vizibilă de la începutul mileniului a fost exacerbat de pandemia de Covid-19, potrivit unui sondaj al OMS, care a constatat că cazurile de depresie au crescut cu 25% la nivel global în 2020 și 2021.
„Nu am revenit încă la nivelurile de dinainte de pandemie,” a declarat Dan Chisholm, specialist în sănătate mintală la OMS. „Unele persoane încă suferă de o consecință majoră a pandemiei.”
Unul din cinci copii avea o tulburare de sănătate mintală în 2023
Elizabeth Hampson, partenerul care a condus cercetarea Deloitte, a spus că deteriorarea bunăstării tinerilor crește presiunea asupra părinților care lucrează, având în vedere că unul din cinci copii avea o tulburare probabilă de sănătate mintală în 2023, comparativ cu unul din nouă în 2017.
Ea a adăugat că îngrijorările părinților cu privire la sănătatea mintală a copiilor lor costă angajatorii din Marea Britanie 8 miliarde de lire sterline anual.
Un studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea Oxford, utilizând date de pe site-ul de recrutare Indeed, a evidențiat motivele economice pentru a investi în îmbunătățirea sănătății mintale la locul de muncă.
Analizând răspunsurile a un milion de angajați din 1.782 de companii listate public din SUA, studiul a descoperit o „relație pozitivă puternică între bunăstarea angajaților și performanța companiei,” a declarat Jan-Emmanuel De Neve, profesor de economie la Oxford și liderul proiectului.
Un portofoliu simulat de acțiuni al celor 100 de companii care au obținut cele mai bune scoruri în sondajele privind bunăstarea realizate de Indeed a depășit constant principalele indici ai pieței bursiere.
„Am constatat că modul în care oamenii se simt la locul de muncă este, în mod constant, un bun indicator premergător al performanței financiare și de piață viitoare,” a spus De Neve. El a adăugat că, din ianuarie 2021, portofoliul a performat cu 11% mai bine decât indicele S&P 500.
(Citește și: ”Ionuț Dumitru, economist-șef Raiffeisen Bank: Resurse vs. Rezultate în Sănătate”)
***