9 august, 2022

E-mailurile cancelarului german Olaf Scholz au fost investigate în cadrul unei anchete legate de scandalul „CumEx Files”, o fraudă fiscală privind impozitul pe dividende plătit de anumite companii străine, potrivit unor informații publicate de cotidianul Hamburger Abendblatt, preluate de AFP și citate de Agerpres.

Anchetatorii au examinat în martie e-mailurile începând cu data de 1 ianuarie 2015, când Olaf Scholz era primar al Hamburgului (nord), funcție pe care a păstrat-o până la numirea sa în 2018 ca ministru de finanțe în guvernul fostului cancelar Angela Merkel.

Scandalul CumEx, o fraudă dezvăluită pentru prima dată în 2017, se referă la o schemă ingenioasă de optimizare fiscală pusă în aplicare de bănci și care permite investitorilor străini să-și reducă impozitele pe dividende.


Zeci de persoane au fost puse sub acuzare în acest dosar în Germania, printre care bancheri, comercianți, avocați și consilieri financiari. Ancheta a fost extinsă în alte zece țări.

Printre băncile incriminate s-a numărat și Warburg din Hamburg, care ar fi trebuit să ramburseze 47 de milioane de euro orașului-port german, dar municipalitatea a renunțat la această sumă în 2016.

Anchetatorii încearcă să afle dacă lideri politici – printre care și Olaf Scholz – au făcut presiuni asupra administrației financiare municipale să nu mai colecteze aceste impozite.

Olaf Scholz urmează să fie interogat din nou vineri la Hamburg de către o comisie parlamentară cu privire la rolul său în această afacere.


Purtătorul său de cuvânt, Steffen Hebestreit, a declarat pentru Hamburger Abendblatt că cancelarul nu era la curent cu ancheta privind e-mailurile sale și că, „de altfel, nu există nimic de ascuns”.

Decizia de a renunța la rambursarea sumelor datorate de banca Warburg ar fi fost luată la scurt timp după o discuție a primarului de atunci, Olaf Scholz, cu Christian Olearius, la acea dată responsabil al băncii, potrivit presei germane.

Olaf Scholz neagă că ar fi făcut presiuni asupra responsabililor fiscului din Hamburg pentru a renunța la colectarea acestor taxe.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: