5 iunie, 2019

Procurorii DNA vor prelua cercetările privind problemele de la votul din străinătate la alegerile europarlamentare și referendumul pe justiție din 26 mai. Dosarul a fost înregistrat la Parchetul General, unde au ajuns deja peste 40 de plângeri penale, dar instituția a conexat toate cauzele și au declinat dosarul către DNA, în competența căreia intră posibilele infracțiuni.

Deschiderea unei anchete la DNA nu va însemna obligatoriu și declanșarea vreunei urmăriri penale.


Dacă vor exista indicii privind obstrucționarea intenționată a votului românilor din străinătate, anchetatorii vor trebui să identifice suspecții.

Reamintim că la mai multe secții de votare din străinătate s-au format cozi imense, de sute și chiar mii de persoane, iar mulți nu au reușit să-și exercite acest drept fundamental deși au așteptat ore în șir la rând, așa cum s-a întâmplat la secții din Roma, Londra, Dublin, Roma, Offenbach  Antwerp, Amsterdam, Lille, Berlin și Regensburg.

Responsabil de organizarea în diaspora a alegerilor este MAE, iar președintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dăncilă demiterea ministrului Teodor Meleșcanu.

Acesta nu se consideră însă vinovat, cu toate că a mai fost acuzat de organizare deficitară a votului din străinătate (la alegeri prezidențiale din 2014).


La câteva zile după eșecul de pe 26 mai, Teodor Meleșcanu a transmis un comunicat în care își cerea scuze pentru aglomerația de la stațiile din Diaspora:

Doresc să-mi exprim regretul și să cer scuze tuturor românilor din Diaspora care nu au putut să-și exercite dreptul de vot sau care au fost obligați să stea la coadă ore întregi pentru a putea vota.

În pofida măsurilor luate de Ministerul Afacerilor Externe privind creșterea numărului secțiilor de votare din străinătate, care au ajuns la 441, procesul de votare în mai multe state, în special în Europa, nu s-a desfășurat în condiții bune sau satisfăcătoare. În consecință, am dispus o anchetă în țările în care s-au semnalat situații regretabile, pentru a stabili cauzele și măsurile necesare pentru a evita repetarea unor asemenea evenimente.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: