Președintele SUA Donald Trump a ordonat reducerea masivă a trupelor americane prezente în Germania. Efectivul militar american va fi redus cu aproximativ o treime, până la 25.000, potrivit presei americane și germane.
Prezența militară americană în Germania a fost considerată o garanție a angajamentului SUA de a-și proteja aliații, iar decizia unilaterală a Casei Albe este văzută ca o favoarea acordată Rusiei, potrivit Politico.
Nu există o confirmare oficială a acestor informaţii, dar Politico vorbește de surse familiare cu operațiunea, care au spus că 9.500 de soldați americani ar urma să plece din Germania.
Planurile Statelor Unite de a retrage mii de soldaţi din Germania ar putea deteriora semnificativ relaţiile germano-americane, a averizat coordonatorul guvernului german pentru relaţiile transatlantice, Peter Beyer.
„Relaţia germano-americană ar putea fi grav afectată de o astfel de decizie a preşedintelui american”, a declarat Peter Beyer pentru agenția dpa, citată de Agerpres.
„Podurile transatlantice vor fi rupte. (…) Nu este vorba doar despre 9.500 de soldaţi, ci şi de familiile lor, 20.000 de americani”, a estimat Peter Beyer.
(Citiți și: ””Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei.” Atunci s-a tranșat și soarta României”)
„Toată lumea beneficiază de unitatea alianţei (NATO), dar numai Rusia şi China beneficiază de dispute. Washingtonul ar trebui să fie mai conştient asta”, a declarant și parlamentarul german Johann Wadephul, vicepreşedinte al grupului parlamentar al Uniunii Democrat-Creştine (CDU, la guvernare), citat de dpa.
Oficialul german a adăugat că „planurile demonstrează că administraţia Trump ignoră sarcina de bază a conducerii: menţinerea partenerilor de alianţă implicaţi în procesul de decizie”.
(Citiți și: ”Interviu Robert Kaplan: Intrăm în faza a doua a globalizării – aliniamentul SUA-UE în problema Chinei e o oportunitate care va fi ratată”)
Speculaţia că administraţia Trump ar putea retrage trupele din Germania – cea mai mare desfăşurare militară americană din Europa – este mai veche. Fostul ambasador al SUA în Germania Richard Grenell a ameninţat cu o astfel de retragere anul trecut.
Richard Grenell a considerat că este „jignitor” că factura pentru desfăşurarea pe teritoriul Germaniei trebuie plătită de contribuabilii americani, în timp ce „germanii ajung să-şi cheltuiască surplusul pentru programe naţionale”.
Secretarul general al NATO a infirmat de mai multe ori eventualitatea retragerii trupelor americane, cu ocazia summitului alianței din decembrie, de exemplu, când vorbea chiar de o creștere a prezenței americane – amintește Politico.