31 august, 2014

UE şi-a acordat sieşi timp şi a dat Rusiei un ultimatum de o săptămână până la impunerea de noi sancţiuni împotriva Moscovei, în urma Consiliului European care a avut loc sâmbătă la Bruxelles.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, prezent la reuniunea liderilor europeni, a avertizat însă că se intră în criză de timp şi mai este puţin până când ţara sa se va afla într-un război total.

Deşi iniţial erau programate doar întâlniri bilaterale, gravitatea situaţiei din Ucraina a făcut ca preşedintele ucrainean să participe la sesiunea în plen a celor 28 de lideri europeni, unde a pledat pentru sancţiuni dure impuse Moscovei.


„Suntem foarte aproape de un punct fără de întoarcere. Iar asta înseamnă război total, care are loc, de altfel deja în teritoriile controlate de separatişti şi de trupele ruse”, a spus liderul de la Kiev.

Cancelarul Angela Merkel a insistat asupra sancţiunilor şi a afirmat că, în decurs de o săptămână, UE va selecta noi domenii pentru supus sancţiunilor, însă a respins orice idee de a înarma armata ucraineană. O idee susţinută, de altfel şi de România, de preşedintele Băsescu.

„Nu trebuie să creăm impresia că prim livrări de arme şi întărirea armatei ucrainene vom ajunge la găsirea unei soluţii”, a spus Angela Merkel.

Concluziile Consiliului cer Comisiei, care va elabora noile sancţiuni, „să includă în propunerile sale ideea că orice persoană şi instituţie care sprijină grupurile separatiste din Donbas să fie trecute pe lista neagră”.


Totuşi, în ciuda evidenţelor implicării directe a trupelor ruse în Ucraina, UE rămâne divizată când se vorbeşte despre sancţiunile economice. Unele ţări se tem că măsuri mai dure va deschide un război comercial cu Rusia. Potrivit Financial Times, Ungaria, Cehia şi Cipru şi-au exprimat îngrijorarea referitor la impunerea embargoului asupra altor produse ruseşti.

Angela Merkel a spus că noile măsuri vor viza sectoarele afectate deja, energie, financiar şi militar.

Pe de altă parte, poziţia României de a susţine înarmarea armatei ucrainene nu a fost singulară. Preşedinta Lituaniei, Dalia Grybautskaiete a spus că „Rusia este practic în război cu Europa”. „Trebuie să susţinem militar şi să trimitem materiale militare Ucrainei”, a afirmat aceasta.

La rândul său, Petro Poroşenko a refuzat să răspundă dacă Ucraina caută sprijin militar străin, chiar dacă Angela Merkel şi Francois Hollande se împotrivesc acestei idei, liderul de la Kiev a afirmat că relaţia militară dintre ţara sa şi Occident a ajuns la un nou stadiu înaitnea summit-ului NATO din Ţara Galilor.

O nouă agresiune a Rusiei

În timp ce Petro Poroşenko se afla la întâlnirea cu liderii europeni la Bruxelles, în sud-estul Ucrainei, tancurile ruse au distrus practic un orăşel de la graniţa cu Rusia. Vehiculele militare au intrat în Novosvitlivska şi au tras asupra fiecărei case, distrugându-le.

Între timp, în estul ţării, în regiunea Lugansk, rebelii continuă să câştige teren, cu ajutorul mercenarilor şi armamentului rus. Ajutorul Moscovei a fost esenţial, în condiţiile în care rebelii erau pe punctul de a fi înfrânţi de trupele guvernamentale.

Recâştigarea teritoriului ucrainean de către armată a fost comparată însă de Vladimir Putin cu invazia nazistă asupra Uniunii Sovietice în timpul celui de-al doilea rîăzboi mondial.

(Descărcaţi aici concluziile Consiliului European)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: