Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de Ordonanță ”Split TVA”. Față de datele prezentate la întâlnirile cu mediul de afaceri sau la întâlniri informale cu presa au apărut câteva modificări. Modificări importante.
Pentru mediul de afaceri, poate cea mai importantă prevedere din proiect este aceea că un cont special de TVA poate fi executat silit NU numai pentru plata TVA datorate bugetului de stat, ci și pentru plata altor obligații bugetare restante existente în evidențele fiscale ale organelor fiscale centrale.
Proiectul ”Split TVA” ar putea fi aprobat în următoarea ședință de guvern în ciuda faptului că mediul de afaceri s-a pronunțat unanim împotriva acestui proiect de ordonanță.
Split TVA, versiunea 2.0
Potrivit Art. 16 din proiect, contul de TVA poate fi executat silit numai pentru plata TVA datorate bugetului de stat, precum și pentru plata altor obligații bugetare restante existente în evidențele fiscale ale organelor fiscale centrale.
Contul de TVA poate fi executat silit și în baza unor titluri executorii, potrivit legii, pentru TVA aferentă unor achiziții de bunuri și/sau servicii.
Suplimentar, proiectul prevede că în cazul încetării existenței persoanei impozabile sumele existente în contul/conturile de TVA se fac venit la bugetul de stat.
Regimul sancțiunilor. Și nicio obligație și nicio responsabilitate pentru ANAF
Față de versiunea inițială a apărut o oarecare gradualizare a amenzilor pentru neplata în contul de TVA, pentru plata greșită a TVA, pentru necomunicarea către parteneri a contului de TVA sau pentru nedepunerea cotelor de TVA de către cei care încasează plăți cash sau cu cardul.
(Descărcați AICI proiectul integral de Ordonanță privind plata defalcată a TVA)
În oglindă, proiectul instituie obligația ANAF de a soluționa cererile contribuabililor de a se putea folosi de disponibilul din contul de TVA în maximum 3 zile.
Acest termen vine fără nicio sancțiune pentru angajații Fiscului care nu îl respectă.
În istoria recentă, ANAF a întârziat în mod repetat rambursările de TVA, fostul secretar de stat din Ministerul de Finanțe Gabriel Biriș afirmând că România a fost chiar ”la un pas de declanșarea procedurii de infrigement” din acest motiv.
De precizat că proiectul introduce și obligația instituțiilor bancare să asigure, începând cu data de 1 ianuarie 2018, pentru debitarea și creditarea contului de TVA un mecanism automat/manual care să verifice că tranzacțiile cu instrumente bancare se realizează doar între aceste conturi speciale.
Vom avea split TVA, dar nu și case de marcat obligatorii
Proiectul mai conține și o serie de facilități (condiționate) pentru persoanele juridice care intră voluntar în acest sistem înainte de 1 ianuarie 2018.
Ministerul de Finanțe afirmă că plata diferențiată a TVA va avea un impact pozitiv pentru mediul de afaceri și va contribui la îmbunătățirea ratei de colectare a acestei taxe și la reducerea evaziunii fiscale.
O măsură care ar fi ajutat cu siguranță la îndeplinirea acestor deziderate este cea a legării tuturor caselor de marcat la serverele ANAF, proiect despre care publicul a aflat, de la fosta conducere a ANAF, că Fiscul nu are încă capacitatea să-l implementeze.