21 ianuarie, 2022

Convorbirile dintre Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-au încheiat după o oră și jumătate, fără ca părțile să ajungă la vreun progres în dosarul ucrainean. Cei doi s-au întâlnit vineri la Geneva pentru discuții, pe fondul temerilor tot mai mari că Rusia ar putea fi pe cale să invadeze Ucraina.

„Acesta este un moment critic”, a spus Anthony Blinken în declarația sa de deschidere. SUA și Rusia „nu se așteaptă să rezolve diferențele noastre aici astăzi”, a adăugat el, dar speră să testeze dacă diplomația este încă o opțiune viabilă.

Oficialul american a mai spus că, dacă se va dovedi util, Washingtonul este gata pentru un summit între președinții Joe Biden și Vladimir Putin.


Vorbind ulterior, Serghei Lavrov a descris discuțiile ca fiind deschise și utile.

Moscova are peste 100.000 de soldați în apropierea granițelor cu Ucraina, dar neagă că ar fi planificat invadarea.

La discuțiile de vineri, secretarul de stat Blinken și-a avertizat omologul său rus cu privire la un răspuns „unit, rapid și sever” dacă Rusia ar invada Ucraina.

Rusia și-a prezentat condițiile, SUA răspund oficial săptămâna viitoare

Înainte de reuniunea de la Geneva, președintele Vladimir Putin a adresat Occidentului cereri despre care spune că privesc securitatea Rusiei, inclusiv ca Ucraina să fie oprită de la aderarea la NATO.


El cere ca alianța defensivă occidentală să renunțe la exercițiile militare, să se retragă din România și Bulgaria și să nu mai trimită arme în Europa de Est, pe care Moscova o consideră ca făcând parte din zona sa de interes.

La o conferința de presă după întâlnire, Serghei Lavrov a acuzat NATO că lucrează împotriva Rusiei. El a reiterat poziția Moscovei potrivit căreia Rusia „nu a amenințat niciodată poporul ucrainean” și nu are de gând să atace Ucraina. SUA vor prezenta Rusiei un răspuns scris la liniile sale roșii de securitate „săptămâna viitoare”, a adăugat Serghei Lavrov.

La întâlnire, secretarul de stat american Antony Blinken a repetat că SUA sprijină „în mod ferm” suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. 

Ce au urmărit părțile de la acest dialog

La începutul acestei săptămâni, oficialii Departamentului de Stat au declarat că Anthony Blinken va încerca să-i ofere lui Serghei Lavrov o „cale diplomatică” pentru a calma tensiunile și Estul Europei.

Potrivit BBC, AnthonyBlinken ar putea oferi Rusiei mai multă transparență în ceea ce privește exercițiile militare din regiune sau ar putea sugera reinstituirea restricțiilor asupra rachetelor în Europa. Aceste reguli au fost stabilite anterior în Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară, un pact din perioada Războiului Rece, pe care SUA l-au anulat în 2019, după ce au acuzat Rusia că a încălcat acordul.

Rusia susține că urmărește cu îngrijorarea situația din Ucraina, care se înarmează masiv cu ajutorul Occidentului.

Ministerul rus al Apărării a dezvăluit joi planuri pentru ample exerciții navale, care implică peste 140 de nave de război și peste 60 de avioane. Aceste exerciții ar urma să se desfășoare în Atlantic, Pacific, Oceanul Închețat și Marea Mediterană, în ianuarie și februarie.

Complot la Kiev

În aceeași zi, joi, SUA au avertizat că ofițeri de informații ruși au recrutat actuali și foști oficiali guvernamentali ucraineni pentru a acționa ca guvern provizoriu și pentru a coopera cu o forță rusă de ocupație în cazul unei invazii. Departamentul Trezoreriei al SUA a impus sancțiuni asupra a doi actuali membri ai parlamentului ucrainean și a doi foști oficiali guvernamentali acuzați că fac parte din complot.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: