Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, a anunțat că a convocat pentru vineri administratorul judiciar pentru a solicita amânarea concedierilor la Șantierul Naval Mangalia, informează Blocul Național Sindical (BNS).
Discuția vizează oprirea a 263 de concedieri iminente și va avea loc pentru că ar fi apărut câțiva investitori interesați de preluarea șantierului.
Sindicaliști din BNS și Sindicatul Liber Navalistul au protestat vineri în fața Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, cerând soluții pentru salvarea Șantierului Naval Mangalia, despre care spun că se află în colaps.
Salariile mai pot fi plătite doar luna aceasta.
Ministrul, la portavoce: Se negociază cu alți finanțatori, concedierile se pot stopa dacă un investitor acceptă finanțarea salariilor începând cu martie
Ministrul Economiei, care a primit vineri o delegație a sindicaliștilor, a ieșit ulterior în fața ministerului și le-a explicat protestatarilor că Damen a comunicat oficial renunțarea la şantier, dar sunt negocieri cu alţi finanţatori externi care doresc să investească la Mangalia.
Bogdan Ivan le-a explicat că oprirea procedurii de concediere este posibilă doar după ce un investitor acceptă să finanțeze fondul de salarii începând cu luna martie.
El susține că este în tratative cu mai multe companii străine cee vor să investească în șantier.
Până atunci, statul roman intenționează să preia toate activele Șantierului Naval Mangalia.
„În urma foarte multor negocieri între cei doi acționari, Șantierul 2 Mai și Damen, au ajuns la un document oficial, care a fost comunicat și Guvernului, prin care cei de la Damen sunt dispuși să iasă din șantierul Naval Mangalia. Am început discuțiile cu șase mari și importanți investitori. Avem decizie totală – operatorul economic va veni acolo și va lucra. Va avea comens pentru că statul român nu construiește nave. Va avea comens și va da de lucru la oameni acolo, pe loc”, a spus ministrul Ivan.
Angajații, aflați de 8 luni în șomaj tehnic, nu cred în promisiunile ministrul Bogdan Ivan
Protestatarii nu cred în promisiunile ministrului și cer soluții concrete și serioase. „Coreeni am mai avut și ne trimiteau în Corea să muncim, spuneam că facem formare profesională. Rugămintea noastră este ca în două săptămâni să ne oferiți soluții concrete”, a spus un sindicalist, citat de TVR.
Sindicatul Liber Navalistul a cerut, vineri dimineața, intervenția Ambasadei Regatului Țărilor de jos pentru ca managementul șantierului naval din Mangalia să-și asume responsabilitatea și să găsească soluții pentru redresarea celui mai mare șantier naval din România.
„Cerem soluții acum! Guvernul trebuie să intervină pentru reluarea urgentă a activității, contracte ferme și sprijin financiar real! Fără măsuri concrete, falimentul este iminent! Nu ne oprim!”, au transmis sindicaliștii BNS.
„Societatea este în insolvență! Datoriile cresc și nu sunt contractate noi comenzi. Drepturile salariale sunt în pericol! Fondul de Garantare a Creanțelor Salariale acoperă salariile doar până în februarie. Din martie, muncitorii riscă să rămână fără venituri! DAMEN a condus șantierul spre colaps! Managementul defectuos pune în pericol cel mai mare angajator din zonă, afectând economia locală și națională”, explică anagajații de la Damen, pe pagina de Facebook a Damen.
(Citește și: Damen Mangalia concediază 20% din angajați – proiectele noi nu acoperă costurile „masive” ale șantierului naval)
****