Nomura Holdings Inc., cea mai mare companie japoneză de brokeraj, a decis să-și stabilească la Frankfurt cartierul general al operaţiunilor sale din Uniunea Europeană, după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar, potrivit surselor citate de Bloomberg.
Daiwa Securities Group Inc., principalul rival al Nomura, ezită încă între Frankfurt și Dublin, în vreme ce băncile nipone Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. şi Mizuho Financial Group Inc. îşi amplifică prezenţa în Amsterdam, unde dețin licenţe care le oferă acces la piaţa unică europeană.
Nomura va demara pregătirile în această lună, dar nu-și va muta de la Londra mai mult de 100 de angajați dintre cei peste 3.000 răspândiți în toată Europa. Munchen, Luxemburg și Paris au fost alternativele pentru Frankfurt.
Negocierile pentru o „retragere ordonată” a Marii Britanii din Uniunea Europeană au fost lansate luni la Bruxelles, când s-a stabilit agenda şi temele întâlnirilor dintre negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, şi ministrul britanic pentru Brexit, David Davis.
Este de aşteptat ca Brexitul să aibă loc formal la sfârşitul lunii martie 2019, la doi ani după declanşarea oficială a procedurii de ieşire de către premierul Theresa May la 29 martie.
Dimensiunile exodului
Nomura urmează exemplul marilor bănci de investiții americane Morgan Stanley, Goldman Sachs Group Inc. şi Citigroup Inc. își caută deja spații de birouri în Frankfurt, pentru centrele lor de operațiuni în UE fără UK (UE27), locația Băncii Centrale Europene. Morgan Stanley şi-ar putea muta din Londra 1.000 din cei 6.000 de angajaţi din City, la fel ca şi Goldman Sachs, potrivit estimărilor monitorizate de Bloomberg.
De asemeni, Deutsche Bank ar urma să-şi mute 4.000 din angajaţii săi din Londra în mai multe locaţii încă neprecizate, UBS – 1. 500 din 5.000 în Frankfurt, Madrid şi nu numai, grupul britanic HSBC – 1.000 din 5.000 la Paris, iar grupul britanic Barclayd – deocamdată doar 150 din 10.000 la Dublin.
Grupul de lobby The CityUK a estimat vor fi pierdute 70.000 de locuri de muncă în serviciile financiare londoneze. Estimările variază, însă, foarte mult. Operaţiunile de finanțare și serviciile profesionale conexe aduc Marii Britanii circa 190 miliarde de lire sterline pe an, reprezentând 12% din economia britanică.
Alte estimări vorbesc de 30 000 de locuri de muncă aflate în pericol și de relocarea de active în valoare de 1,8 trilioane de euro (1,6 trilioane de lire sterline) ale băncilor cu expunere globală dinspre Londra spre continent, după ce Marea Britanie se retrage din Uniunea Europeană, potrivit datelor firmei de cercetare de piaţă Bruegel, citate de The Independent.
Activele cu potențial în mișcare reprezintă 17% din totalul sistemului bancar din Marea Britanie. Bruegel a estimat, pe baza discuțiilor cu participanții la piață, că 35% din activitatea bancară corporatistă din Londra este acoperită de clienții din interiorul UE.
Un răspuns
Acesta este pretul, ca migrantii necontrolabili sa nu mai produca victime in UK si el merita platit.Apoi M. Britanie isi va repara si pierderile economice – dar deocamdata vrea sa le previna pe cele umane…