21 august, 2018

Ştirile despre ameninţările digitale la adresa modelelor de afaceri ale băncilor îi neliniştesc pe bancheri, până într-atât încât avertizează asupra pericolului instaurării haosului într-o societate fără cash.

Valoarea de piaţă (capitalizarea bursieră) a celei mai mari bănci germane, Deutsche Banck (23,14 mld. dolari), a fost depăşită de cea a unei firme de procesare a plăţilor online, Wirecard (25,33 mld. dolari), potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.

Pe de altă parte, campania de digitalizare a băncilor rămâne în urmă faţă de firmele de servicii financiare cibernetice.


Astfel, prin comparaţie cu Wirecard, o bancă digitală britanică, Monzo, a fost estimată la doar 1,5 miliarde de dolari.

Şi în România exită două bănci eminamente digitale, Libra Bank şi Ideea Bank (filiala băncii omonime din Polonia), dar cotele lor de piaţă sunt mici.

În schimb, directorii unora dintre băncile centrale din UE privesc cu nervozitate fenomenul fintech şi polemica privind societatea fără cash, potrivit Politico.

„No cash”

Cash-ul ocupă o poziţie principală în majoritatea planurilor de urgenţă ale băncilor centrale în cazul unor atacuri cibernetice asupra sistemului bancar.


„Nu vedem o societate complet fără cash. Dacă, de pildă, se produce o cădere a sistemului energetic cash-ul este singura modalitate de plată supravieţuitoare”, a declarat guvernatorul Bănci Naţionale a Austriei, la o recentă conferinţăp în Bruxelles.

„Cash-ul oferă încredere. Dincolo de temerile legate de securitate, criticii societăţii cashless arată că grupurile vulnerabile depin de cash mai mult decât alele“, arată Petra Hielkema, director de plăţi în cadrul băncii centrale olandeze.

Grijile au fost alimentate şi mai mult de căderea sistemului de plată Visa din iunie, când s-a constatat că nu ar fi existat nici un backup, potrivit unui profesor de securitate cibernetică citat de Politico.

Îndepărtarea de cash este de­terminată în parte de interese comerciale, companiile mergând exclusiv pe carduri pentru eficienţă şi ca răspuns la cererile consumatorilor.

Unele guverne încurajează o reorientare către servicii digitale ca modalitate de combatere a spălării de bani şi a evaziunii fiscale, dar şi pentru sporirea competiţiei în servicii financiare.

Un raport din martie al Trezoreriei Marii Britanii spune că noile reglementări sporesc plăţile fără cash prin eliminarea comisioanelor la folosirea cardurilor şi a metodelor digitale, concomitzent cu posibilitatea ca firmele fintech să facă plăţi fără să apeleze la intermedierea bancară.

Oficialii mai spun însă că un oarecare procent de numerar trebuie menţinut în cadrul economiei.

Noi industrii cum ar fi sectorul fintech împing băncile să devină şi mai conştiente de securitatea cibernetică.

Diversitatea ameninţărilor de securitate cibernetică vor impune şi noi standarde de securitate.

„Vremurile în care ne puteam administra întreg capitalul numai cu o parolă de 4 cifre au apus“,  spune Tim Hermans, director al băncii centrale a Belgiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: