Parlamentarii francezi au votat, miercuri, pe articole, pachetul de măsuri de modificare a Constituției, schimbările preconizate fiind o consecință a atacurilor teroriste din Paris, din noiembrie 2015.
Schimbările vizează modalitățile de instituire a stării de urgență și vor permite acțiuni de forță ale autorităților împotriva suspecților de terorism.
Controversata măsură vizând posibilitatea ca cetățenilor condamnați pentru acte de terorism să li se retragă cetățenia franceză a fost aprobată la limită: 162 voturi pentru, 148 împotrivă.
Votul a stat miercuri sub semnul întrebării, la începerea discuțiilor pe pachetul de reformă constituțională din totalul de 577 de deputați absentând 441.
Primul articol din pachetul de modificări statuează că Parlamentul va aproba starea de urgență pe o perioadă mai mare de 12 zile.
Orice extindere a stării de urgență peste o perioadă de 4 luni trebuie supusă aprobării parlamentului.
Întregul pachet de măsuri intră vineri în dezbaterea deputaților, dacă va fi aprobat acesta urmând să fie trimis Senatului, înaintea unui vot în sesiune comună a celor două camere parlamentare.
Președintele Francois Hollande a anunțat aceste schimbări imediat după atacurile din 13 noiembrie de la Paris, când persoane înarmate și atacatori kamikaze au lovit o sală de concerte, un stadion, restaurante și baruri, omorând 130 de persoane și rănind alte câteva sute.
La trei luni de la anunțul președintelui Franței vizând războiul împotriva terorismului, reforma constituțională în materie a împărțit scena politică franceză.
Inițiativa cea mai contestată, în special de forțele de stânga, este cea a retragerii cetățeniei franceze, criticii afirmând că această acțiune poate fi îndreptată numai împotriva celor care au două cetățenii.
Articolul votat mircuri de deputați nu conține această precizare.
Formațiunile de dreapta afirmă că preconizatele modificări constituționale sunt simple acțiuni de imagine ale guvernului.
Guvernul francez se bazează pe o majoritate în camera inferioară, însă BBC anticipează o lungă confruntare parlamentară pe marginea acestor modificări constituționale.
Potrivit actualelor prevederi constituționale, pe durata stării de urgență poliția are dreptul să efectueze percheziții domiciliare și să impună arestul la domiciliu. Starea de urgență decretată după atacurile de la Paris expiră pe 26 februarie, însă guvernul dorește extinderea perioadei și a puterilor pe care le poate exercita.