O delegaţie a militanților houthi din Yemen a discutat joi, în cadrul unei vizite la Moscova, despre intensificarea presiunilor pentru a pune capăt operațiunilor militare desfășurate de Israel în Fâşia Gaza, conform declarațiilor oficiale.
Vizita survine într-un context regional extrem de tensionat în care, în marja conflictului între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, SUA şi Marea Britanie au efectuat recent lovituri împotriva poziţiilor houthi în Yemen, acuzaţi de perturbarea comerţului mondial.
Luptătorii houthi şi-au înmulţit atacurile asupra navelor în Marea Roşie şi în Golful Aden, fără a afecta însă vasele țărilor prietene, precum Rusia, China sau aliații din regiune.
Purtătorul de cuvânt al houthi, Mohammed Abdulsalam, a indicat pe X (ex-Twitter) că delegaţia sa s-a întâlnit joi după-amiază la Moscova cu ministrul adjunct de externe Mihail Bogdanov, emisarul Kremlinului pentru Orientul Mijlociu şi ţările din Africa.
Cele două părţi au discutat despre „necesitatea de intensificare a eforturilor internaţionale pentru exercitarea de presiuni asupra SUA şi Israelului pentru a pune capăt” războiului în Fâşia Gaza şi pentru a se „livra mai degrabă ajutor umanitar decât de a se militariza Marea Roşie”, a declarat Abdulsalam.
Moscova: ”Loviturile SUA destabilizează regiunea”
La rândul său, Ministerul rus de Externe a „condamnat puternic” loviturile americane şi britanice în cursul discuţiilor cu delegaţia houthi, apreciind că acestea sunt de natură „să destabilizeze situaţia regională”.
Săptămâna trecută, o delegaţie a Hamas s-a aflat la Moscova pentru discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului rus de Externe, pentru a doua oară de la începutul războiului în Fâşia Gaza.
UNCTAD: Tranzitul săptămânal al navelor portcontainer prin Marea Roșie a scăzut cu 67% faţă de anul anterior
Volumul comerţului care trece prin Canalul Suez, ce suferă de pe urma atacurilor rebelilor houthi yemeniţi în Marea Roşie, a scăzut cu 42% în ultimele două luni, potrivit ONU, îngrijorată de repercusiunile asupra întregului comerţ mondial, transmite vineri AFP, preluată de Agerpres.
Tranzitul săptămânal al navelor portcontainer a scăzut cu 67% faţă de anul anterior.
„Suntem foarte îngrijoraţi de atacurile asupra transportului maritim din Marea Roşie (…) care exacerbează perturbările comerciale legate de geopolitică şi schimbările climatice”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Jan Hoffmann, un responsabil al organului ONU responsabil pentru comerţ şi dezvoltare (UNCTAD).
Potrivit UNCTAD, din cauza atacurilor houthi care i-au împins pe armatori să suspende tranzitul prin Marea Roşie şi să ocolească Africa, volumul comerţului prin Canalul Suez a scăzut cu 42% în ultimele două luni.
„Deoarece cele mai mari nave portcontainer sunt în principal cele care nu mai folosesc Canalul Suez, scăderea cantităţii de containere este şi mai mare”, a menţionat Hoffman.
Tranzitul petrolierelor a scăzut cu 18%, cel al cargourilor cu mărfuri vrac (cereale, cărbune etc.) cu 6%, iar transportul de gaze este oprit.
Din luna noiembrie, rebelii yemeniţi houthi au declarat că vizează nave din Marea Roşie şi Golful Aden care au legătură cu Israelul în semn de „solidaritate” cu palestinienii din Fâşia Gaza aflaţi sub asediul armatei israeliene.
****