Deficitul bugetar al SUA a crescut în 2019 până la aproape un trilion de dolari (984 miliarde), adică de 4,6% din produsul brut al țării (PIB), față de 779 miliarde de dolari în 2018 (3,8% din PIB), potrivit datelor Trezoreriei americane, citate de Reuters.
Este cel mai mare deficit bugetar din 2012 încoace și este pentru prima dată din anii ’80, când deficitul crește pentru patru ani consecutivi.
Deficitul a crescut cu 26% în anul fiscal încheiat în septembrie, mai ales ca urmare a relaxării fiscale adoptat în 2017.
Este al doilea an de deficit bugetar în creștere din primul mandat al președintelului Donald Trump, în ciuda promisiunilor acestuia că deficitul va scădea poate chiar până la zero, potivit CNN.
Trecerea de pragul de un trilion de dolari a fost evitată prin încasările de 70 de miliarde de dolari din suprataxele comerciale impuse Chinei.
Deficitul a atins un maxim de 1.400 de miliarde de dolari în 2009, ca urmare a măsurilor Administrației Obama și ale Congresului, luate pentru a proteja sistemul bancar al națiunii în timpul crizei financiare globale și pentru a stimula o economie în recesiune.
Deficitul bugetar anual s-a redus la 585 miliarde de dolari până la sfârșitul celui de-al doilea mandat al fostului președinte Barack Obama, în 2016.
De atunci, deficitul bugetar s-a datorat în mare parte viziunii republicane asupra sistemului fiscal, care a redus veniturile pe termen scurt și a crescut cheltuielile militare.
Până la sfârșitul anului fiscal 2019, plățile cu impozitul pe profit au crescut cu 5%. Taxele vamale, care au fost stimulate de tarifele vamale crescute de către administrația Trump, au crescut cu 70% de la an la an la un nivel record.