27 august, 2019

Deficitul bugetului general consolidat a înregistrat o scădere în luna iulie, de la 1,94% din PIB cu o lună înainte la 1,76% din PIB, ca urmare a unei creșteri accelerate a veniturilor.

Încasările din iulie au fost de circa 31,4 miliarde de lei, cu aproape 30% mai mari decât media veniturilor statului în primele cinci luni ale anului, reiese din calculele cursdeguvernare.ro pe baza datelor publicate marți de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Astfel, veniturile BGC s-au ridicat la circa 180 de miliarde de lei în primele șapte luni din 2019, în vreme ce cheltuielile au ajuns la 198,2 miliarde. Creșteri semnificative s-au înregistrat la capitolul venituri din impozitul pe profit, unde încasările au crescut cu aproape patru miliarde de lei într-o singură lună, la 12 miliarde de lei.


De asemenea, la capitolul TVA, încasările s-au ridicat la 35,7 miliarde de lei, cu 5,6 miliarde de lei mai mult decât execuția din iunie.

În primele cinci luni din 2019, veniturile BGC s-au ridicat, în medie, la 24,7 miliarde de lei. Cele 31,4 miliarde de lei consemnate la sfârșitul lunii iulie reprezintă o creștere de peste 26,9%.

Cheltuielile bugetului general consolidat s-au ridicat la 198,2 miliarde de lei, cu 14,7% mai mari față aceeași perioadă a anului precedent. Ritmul de creștere față de anul anterior s-a menținut constant în iulie față de iunie, la 14,7%.

În ceea ce privește structura cheltuielilor, se observă o diminuare a ritmului de creștere a cheltuielilor de personal, de plata pensiilor dar și a dobânzilor plătite de stat.


Pe de altă parte, ritmul de creștere al subvențiilor a crescut semnificativ.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 15,8 miliarde lei, cu 4,9 miliarde mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: