2 mai, 2019

Statul a cheltuit cu aproape 5,48 miliarde de lei mai mult decât a încasat şi a ajuns la un deficit bugetar de 0,54% din PIB, în primul trimestru din acest an, potrivit datelor publicate joi de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Deficitul bugetar a crescut cu 0,07 puncte procentuale, sau cu ceva mai mult de un miliard de lei în termeni nominali.

”Performanța” bugetară se traduce şi în termeni de scădere a investițiilor, cu peste 20% faţă de primul trimestru din 2018 (+ 823 milioane lei, până la 3,27 miliarde lei), dar și în cei ai creșterii cheltuielilor cu personalul bugetar cu 25,7% (sau cu 4,9 mld. lei, până la 23,9 mld. lei).


Pe de altă parte, deşi salariile au crescut, încasările din impozitul pe salarii şi pe venit a scăzut cu 16% faţă de primele trei luni ale anului 2018, sau cu 1,05 miliarde de lei, până la puţin peste 5,22 miliarde.

Explicaţia MFP nu reuşeşte să lămurească de au scăzut încasările impozitul pe salarii şi venit faţă de T1 / 2018: invocă faptul că s-a redus rata de impozitare şi au crescut salariile începând de la 1 ianuarie 2018, dar comparaţia a fost făcută cu o perioadă ulterioară.

Creşterea cheltuielilor bugetului general consolidat (până la 80,2 miliarde lei) a fost aproape dublă faţă de cea a veniturilor (până la 74,7 miliarde lei), respectiv de 13,2% faţă de 7,3%, în primele trei luni ale acestui an față aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuieli

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 18% față de primele trei luni ale anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și la bugetul de stat.


Creșterea cheltuielilor cu dobânzile a fost de 15,5%.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 15%, fiind influențate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 4,9 miliarde lei.

Veniturile

Au crescut încasările din contribuții de asigurări (+21,9%), accize (+16,8%), TVA (+14,8).

Raportul MFP spune că „încasările din contribuțiile de asigurări au fost influențate de creșterea efectivului de salariați din economie, a câștigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar și de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA au crescut cu 14,8% față de realizările aceleiași perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 15,3 miliarde lei”.

Încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 8%.

Sume primite de la UE sau alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinantările au scăzut cu peste 10% până la 34,2 milioane de lei. Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 3,8 miliarde lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: