18 septembrie, 2023

În luna iulie 2023, comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), au scăzut în termeni nominali, față de luna iunie 2023 cu 11,2%, iar faţă de luna iulie 2022 au crescut cu 2,1%.

Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali, pe ansamblu, în perioada 1.I-31.VII.2023, comparativ cu perioada 1.I-31.VII.2022, cu 5,5%, datorită creșterilor înregistrate în industria bunurilor de uz curent (+15,0%), industria bunurilor de capital (+11,3%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,1%). Industria bunurilor intermediare a scăzut cu 5,0%.

Comenzile noi din industria prelucrătoare – iulie 2023:

Cifra de afaceri scade, în ciuda inflației

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut în primele şapte luni din acest an, comparativ cu perioada asemănătoare din 2022, în termeni nominali, cu 1,8%, la o producție industrială cu 5% mai mică.


În marja creşterilor consemnate s-au raportat procente pozitive în industria prelucrătoare (+2,5%). În schimb, industria extractivă a scăzut cu 13,7%.

Cifra de afaceri din industrie – iulie 2023

Cifra de afaceri din industrie a scăzut în termeni nominali în luna iulie 2023, comparativ cu luna precedentă, pe total, cu 3,9%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria extractivă (-5,9%) și în industria prelucrătoare (-3,8%).

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat:

  • industria bunurilor de capital (-8,2%),
  • industria bunurilor intermediare (-3,1%),
  • industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,8%) și
  • industria bunurilor de uz curent (-0,4%).
  • Industria energetică a crescut cu 3,3%.

În primele 7 luni, producţia industrială a scăzut atât ca serie brută (-5,0%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-5,1%).

Conjunctura: prăbușire a idustriei la partenerii europeni ai României


Producția industrială a zonei euro a scăzut mai mult decât se anticipa în iulie, arată datele comunicate de Eurostat, ceea ce vine în concordonanță cu revizuirea în minus  făcută de Comisia Europeană pentru  creșterea economică din acest an .

Producția industrială a celor 20 de state care utilizează monedă comună a scăzut iulie cu 1,1% față de iunie, și cu 2,2% față de aceași lună din 2022.

Rezultatele mai slabe decât se aștepta au fost rezultatul scăderilor abrupte ale producției de bunuri de capital și bunuri de consum de folosință îndelungată de la lună la lună și bunuri de larg consum, energie și bunuri intermediare de la an la an.

Comisia Europeană a declarat luni că cererea consumatorilor a continuat să fie afectată de inflația ridicată, în timp ce exporturile din zona euro au suferit din cauza cererii externe mai slabe, în special din partea Chinei.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari scăderi lunare au fost înregistrate în Danemarca (-9,1%), Irlanda (-6,6%) și Lituania (-4,4%). Cele mai mari creșteri au fost observate în Suedia (+5,1%), Malta (+3,4%) și Ungaria (+2,9%).

În iunie 2023, producția industrială a crescut cu 0,4% atât în zona euro, cât și în UE, comparativ cu mai.

***

(Citiți și: ”Germania – în fața perspectivei de-a schimba structura industriei”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: