Economiștii de la JP Morgan au lucrat toată noaptea într-o „cameră de război” pentru a evalua impactul administrației Trump asupra comerțului global, reglementărilor și altor chestiuni, a spus marți un director al băncii în cadrul Forumului de la Davos, relatează Reuters.
„Ultimele 24 de ore ne arată că vor exista o mulțime de schimbări pe care toți trebuie să le înțelegem”; a declarat Mary Callahan Erdoes, șefa departamentului de gestionare a activelor de la JPMorgan Chase & Co, la o discuție la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveția.
Trump a declarat luni că va revoca aproape 80 de acte executive ale administrației fostului președinte democrat Joe Biden, adăugând că va implementa și o înghețare imediată a noilor reglementări și angajări.
„La JP Morgan avem o cameră de război amenajată pentru a analiza și a evalua fiecare dintre aceste decizii, așa că economiștii au stat toată noaptea și încă lucrează la asta. Rezultatele acțiunilor timpurii ale lui Trump le vom vedea în timp, dar multe dintre acestea sunt exact ceea ce se poate face pentru a avea un climat pro-business”, a spus Erdoes, subliniind ordinul executiv al lui Trump care interzice continuarea muncii la distanță pentru angajații federali. „Mulțumesc lui Dumnezeu că guvernul SUA a luat această măsură și sper că aceasta ne va menține înaintea altor guverne ale lumii din punct de vedere al competitivității”.
Băncile analizează evoluția relațiilor SUA – China
Fluxurile comerciale globale vor avea de suferit de pe urma „măsurilor interesante” după instalarea noii administrații Trump, a declarat CEO-ul Standard Chartered, Bill Winters, la Davos.
„Vom vedea ce se va întâmpla în ceea ce privește tarifele vamale … dar știm că China este o mare parte a acestei probleme având un excedent comercial gigant, iar acesta va fi atacat din toate părțile lumii”, a spus Winters.
Oficialii chinezi speră să poată evita repetarea războaielor comerciale care au creat o falie între cele două superputeri economice ale lumii în timpul primului mandat al lui Trump, în ciuda amenintărilor președintelui american cu majorarea taxelor vamale.
Băncile mari orientate spre nivelul global vor putea beneficia de această schimbare a rolurilor lor de conectare între piețe, a spus Winters, în timp ce băncile concentrate la nivel local local ar putea avea dificultăți.
Posibil ca implementarea Basel III să fi amânată
Pe lângă perturbările induse de schimbarea administrației din Statele Unite, băncile se confruntă cu o serie de noi reglementări, chiar dacă guvernele din întreaga lume încearcă să acorde prioritate creșterii economice.
„Reglementările noi au frânat activitatea”, a declarat directorul general al BNY, Robin Vince. „Este într-adevăr împotriva întregului scop pe care guvernele din întreaga lume îl au de a sprijini creșterea economică a țărilor lor”.
Banca Angliei a anunțat vineri că amână cu un an, până în 2027 aplicarea unui set de reglementări mai stricte privind nivelul capitalului bancar pentru a vedea ce se va întâmpla în SUA sub administrația Trump, ceea ce a dtereminat și Uniunea Europeană să spună că își reevaluează opțiunile.
Reglementările elaborate de Comitetul global de la Basel, cunoscute ca Basel III, reprezintă setul final de reforme internaționale menite să facă sistemul bancar mai sigur după criza financiară globală din 2008 și sunt menite să fie implementate în țările membre UE.
„Este un moment bun să facem un pas înapoi și să ne gândim la ceea ce funcționează în aceste reglementări și ce nu”, a spus Winters, arătându-și scepticismul cu privire la momentul în care ar ajunge așa-numita reglementare a capitalului bancar Basel 3.1, având în vedere o serie de întârzieri și revizuiri anunțate pe mai multe piețe majore.
***